Свечаност у част првом српском архиепископу

Бањалука - Светосавска академија - 5

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић присуствовала је Светосавској академији у Бањој Луци. Свечаност у част првом српском архиепископу организовало је Српско-пјевачко друштво “Јединство“, уз покровитељство Српске православне црквене општине Бања Лука и Града Бања Лука.

Епископ бањалучки, господин Јефрем, честитао је свим Србима духовни и национални празник Светог Саву. Он је нагласио да улазимо у вријеме 800-годишњег јубилеја самосталности српске цркве, српског народа и његове државе коју нам је издејствовао Свети Сава далеке 1219. године.

Бесједу о Светом Сави говорио је протонамјесник Зоран Пајкановић, који је истакао да је Свети Сава био много више од визионара и да светосавско начело учи Србе да црквама и манастирима означе своју отаџбину, да потомцима оставе завјештање.

Светосавској академији присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, свештенство Српске православне цркве и друге званице.

У програму Светосавске академије учествовали су Дјечји и Мјешовити хор СПД “Јединство” из Бање Луке, Мјешовити хор Академије умјетности у Бањој Луци и глумци Народног позоришта Републике Српске.

By