Svečanost u čast prvom srpskom arhiepiskopu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić prisustvovala je Svetosavskoj akademiji u Banjoj Luci. Svečanost u čast prvom srpskom arhiepiskopu organizovalo je Srpsko-pjevačko društvo “Jedinstvo“, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Banja Luka i Grada Banja Luka.

Episkop banjalučki, gospodin Jefrem, čestitao je svim Srbima duhovni i nacionalni praznik Svetog Savu. On je naglasio da ulazimo u vrijeme 800-godišnjeg jubileja samostalnosti srpske crkve, srpskog naroda i njegove države koju nam je izdejstvovao Sveti Sava daleke 1219. godine.

Besjedu o Svetom Savi govorio je protonamjesnik Zoran Pajkanović, koji je istakao da je Sveti Sava bio mnogo više od vizionara i da svetosavsko načelo uči Srbe da crkvama i manastirima označe svoju otadžbinu, da potomcima ostave zavještanje.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i druge zvanice.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su Dječji i Mješoviti hor SPD “Jedinstvo” iz Banje Luke, Mješoviti hor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske.

By