Svjedočanstvo o srpskom stradanju

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković otvorila je izložbu  “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine” u Spomen-području Donja Gradina. Autor izložbe, koja je postavljena povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, je Mirko Dimić.

“Izložba fotografijama i dokumetima svjedoči o strašnim stradanjima stanovništva Kozarske Dubice u vrijeme NDH, a sama Donja Gradina je najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac i sve žrtve koje su stradale na strašan način u vrijeme NDH zaslužuju da ih se sjetimo na ovaj dan”, rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da izučavanje i prezentacija istorijske građe i sjećanje na genocid i Holokaust nije samo civilizacijski dug prema žrtvama, već i važan činilac u oblikovanju budućnosti.

„Važno je da se mlađim generacijama prenese tradicija čuvanja sjećanja na žrtve kako se takav zločin više nikada i nigdje ne bi ponovio“, istakla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, upravo s tim ciljem potrebno da se u Donjoj Gradini izgradi memorijalni kompleks Spomen-područja Donja Gradina.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je prošle godine izabralo idejno rješenje za izgradnju Spomen-područja Donja Gradina, a ove godine je Vlada Srpske obezbijedila dodatnih 500.000 maraka kako bismo završili proceduru izbora glavnog tehničkog projekta i izvođača radova”, precizirala je Đakovićeva.

Ministarstvo zajedno sa Javnom ustanovom Spomen-područje Donja Gradina završava pripremu kompletne dokumentacije koja je potrebna da bi se krenulo u sam postupak.

Autor izložbe, kustos i istoričar Mirko Dimić, rekao je da je Holokaust u suštini zločin genocida i ono što veže srpski i jevrejski narod tokom Drugog svjetskog rata.

“Nad srpskim stanovništvom u NDH je izvršen upravo zločin genocida u periodu od 1941. do 1945. godine, kako je definisan po konvenciji Ujedinjenih nacija iz 1948. godine, a Kozarska Dubica je zapravo samo jedan od najpoznatijih primjera zločina genocida”, rekao je Dimić.

On je podsjetio da je u Kozarskoj Dubici, na prostoru od oko 500 kilometara kvadratnih stradalo ukupno između 17.000 i 18.000 žrtva.

“To govori da je stradalo više od 53 odsto lokalnog stanovništva, a najviše u koncentracionom logoru Jasenovac i čitavom nizu drugih masovnih stratišta na širem području opštine Kozarska Dubica”, rekao je Dimić.

Izložba pod nazivom “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine” sastoji se iz više dijelova, hronološki je poredana po godinama, a u uvodu govori o osnivanju NDH, donošenju zakonodavstva i ključnim momentima za genocid koji će se kasnije dogoditi.

Zainteresovani posjetioci izložbu u narednih mjesec dana mogu da pogledaju u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina.

By