Свједочанство о страдању у Јасеновцу

„Изложба o Јасеновцу само је једно у низу свједочанстава о страшном злочину и страдању невиних душа, свједочанство које желимо да подијелимо са цијелим свијетом, а које овом приликом дијелимо са братским руским народом“, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић отварајући данас изложбу „Јасеновац – Концентрациони логор“ у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде Лењинграда у Санкт Петербургу.

Изложба о Јасеновцу, коју је припремио Музеј Републике Српске, отворена је у оквиру „Дана културе Републике Српске у Санкт Петербургу“.
Министар Малешевић је подсјетио да је највећи концентрациони логор Јасеновац изграђен по угледу на њемачке концентрационе логоре 21. августа 1941. године у околини истоименог градића, као комплекс састављен од пет мањих логора те низа стратишта од којих је највеће било Градина.
Он је рекао да је у Јасеновцу на најсвирепији начин мучено и убијено више од 700.000 невине дјеце, жена, старих и немоћних људи, антифашиста а међу њима највише Срба – 500.000, потом Јевреја и Рома.
„У концентрационом логору Јасеновац, од стране усташа није било довољно само убити жртве, већ их је требало изложити и тортури и понизити их прије сигурне смрти, у којој посебно мјесто заузима Доња Градина као највеће стратиште система усташких логора смрти у Јасеновцу“, истакао је министар Малешевић.
Он је додао да нема сумње да је Јасеновац био највећи концентрациони логор на подручју не само бивше Југославије, већ Југоисточне Европе.
„По звјерствима које су усташе чиниле, Јасеновац је препознатљив међу свим концентрационим логорима из периода Другог свјетског рата. Стратиште је, због свог природног положаја, гушило крике и јауке несрећних жртава које су усташе убијале на најстравичнији начин“, рекао је министар Малешевић.
Он је појаснио да је цијело подручје Доње Градине покривено гробницама и да се на девет гробних поља налази 105 масовних гробница, које још нису сасвим истражене.
У жељи да тамошњим посјетиоцима изложбе што јасније приближи страхоте страдања нашег народа у овом звјерском подухвату Независне Државе Хрватске, министар Малешевић је истакао и друге важне податке и чињенице о монструозним мучењима невиних у јасеновачком логору.
„Концентрациони логор Јасеновац разликује се од осталих нацистичких логора широм Европе, не само по монструзним мучењима логораша, већ што је настао и постојао све до 1945. године, без и најмањег учешћа њемачких војника, као и по посебном логору за дјецу, гдје је немилосрдно ликвидирано више од 20.000 дјеце углавном српске националности“, рекао је министар Малешевић.
Он је оцијенио да је посебно важно што ће ова изложба, која се састоји од 40 фотографија, два постера и документарног филма о Јасеновцу, бити поклоњена Музеју у Санкт Петербургу да чува и преноси сјећање на јасеновачке жртве и њихова страдања међу руским народом.
Отварању изложбе присуствовали су бројни званичници, као и културни посленици из Републике Српске и Санкт Петербурга.

By