Svjedočanstvo o stradanju u Jasenovcu

„Izložba o Jasenovcu samo je jedno u nizu svjedočanstava o strašnom zločinu i stradanju nevinih duša, svjedočanstvo koje želimo da podijelimo sa cijelim svijetom, a koje ovom prilikom dijelimo sa bratskim ruskim narodom“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević otvarajući danas izložbu „Jasenovac – Koncentracioni logor“ u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada u Sankt Peterburgu.

Izložba o Jasenovcu, koju je pripremio Muzej Republike Srpske, otvorena je u okviru „Dana kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“.
Ministar Malešević je podsjetio da je najveći koncentracioni logor Jasenovac izgrađen po ugledu na njemačke koncentracione logore 21. avgusta 1941. godine u okolini istoimenog gradića, kao kompleks sastavljen od pet manjih logora te niza stratišta od kojih je najveće bilo Gradina.
On je rekao da je u Jasenovcu na najsvirepiji način mučeno i ubijeno više od 700.000 nevine djece, žena, starih i nemoćnih ljudi, antifašista a među njima najviše Srba – 500.000, potom Jevreja i Roma.
„U koncentracionom logoru Jasenovac, od strane ustaša nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih prije sigurne smrti, u kojoj posebno mjesto zauzima Donja Gradina kao najveće stratište sistema ustaških logora smrti u Jasenovcu“, istakao je ministar Malešević.
On je dodao da nema sumnje da je Jasenovac bio najveći koncentracioni logor na području ne samo bivše Jugoslavije, već Jugoistočne Evrope.
„Po zvjerstvima koje su ustaše činile, Jasenovac je prepoznatljiv među svim koncentracionim logorima iz perioda Drugog svjetskog rata. Stratište je, zbog svog prirodnog položaja, gušilo krike i jauke nesrećnih žrtava koje su ustaše ubijale na najstravičniji način“, rekao je ministar Malešević.
On je pojasnio da je cijelo područje Donje Gradine pokriveno grobnicama i da se na devet grobnih polja nalazi 105 masovnih grobnica, koje još nisu sasvim istražene.
U želji da tamošnjim posjetiocima izložbe što jasnije približi strahote stradanja našeg naroda u ovom zvjerskom poduhvatu Nezavisne Države Hrvatske, ministar Malešević je istakao i druge važne podatke i činjenice o monstruoznim mučenjima nevinih u jasenovačkom logoru.
„Koncentracioni logor Jasenovac razlikuje se od ostalih nacističkih logora širom Evrope, ne samo po monstruznim mučenjima logoraša, već što je nastao i postojao sve do 1945. godine, bez i najmanjeg učešća njemačkih vojnika, kao i po posebnom logoru za djecu, gdje je nemilosrdno likvidirano više od 20.000 djece uglavnom srpske nacionalnosti“, rekao je ministar Malešević.
On je ocijenio da je posebno važno što će ova izložba, koja se sastoji od 40 fotografija, dva postera i dokumentarnog filma o Jasenovcu, biti poklonjena Muzeju u Sankt Peterburgu da čuva i prenosi sjećanje na jasenovačke žrtve i njihova stradanja među ruskim narodom.
Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni zvaničnici, kao i kulturni poslenici iz Republike Srpske i Sankt Peterburga.

By