Спомен подручје Доња Градина

Комплекс земљишта на коме се налази Спомен – подручје Доња Градина чини најистуренији, сјеверозападни дио козарскодубичке равни. Подручје је омеђено ријекама: Савом, Уном и рукавцем-старачом Уне, званим Тишина, и захвата у широј зони 808, а у ужој 117 хектара. Спомен – подручје Доња Градина је највеће стратиште концентрационог логора Јасеновац који је формиран за вријеме Независне Државе Хрватске у Другом свјетском рату. У концентрационом логору Јасеновац је у стравичним мукама уморено 700 хиљада мушкараца, жена и дјеце, углавном Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, без обзира на вјеру и нацију. Од укупног броја, у Доњој Градини је убијено 366 хиљада. Усташко – фашистичке снаге Анте Павелића су у концентрационом логору Јасеновац и највећем стратишту у Доњој Градини спроводили геноцид над Србима Јеврејима и Ромима, ради стварања етнички чисте Независне Државе Хрватске. Јасеновачка страва трајала је од августа 1941. Године па све до 22. априла 1945. године.

Од укупне површине Спомен – подручја Доња Градина истражено је и заштићено 117 хектара. На том дијелу до сада је откривено 105 масовних гробница огромних димензија. Гробнице се распростиру на девет гробних поља: Тишина, Тополе, Храстови, Јасен, Баре, Кошуте, Бријестови, Орловаче и Врбе. На простору Доње Градине налази се велики број идентификованих гробних поља и гробница жртава усташког злочина геноцида, али и још неистражених и необиљежених локација. Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази и Топола ужаса. На том дрвету су усташе објесиле на хиљаде мушкараца, жена и дјеце, који су прије чина вјешања били подвргнути страшним мучењима. У Доњој Градини налазе се и остаци усташке Творнице сапуна у којој су усташе од дијелова тијела логораша правили сапун.

Од септембра 1991. године (распадом СФРЈ и јединственог Спомен-подручја Јасеновац) Спомен – подручје Доња Градина остаје без статуса и њиме се институционално нико није бавио. Одлуком Народне скупштине Републике Српске, 9. јула 1996. године, донесен је Закон о Спомен – подручју Доња Градина, којим се регулише статус овог меморијала у Републици Српској а 2003. године је основана Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“, са циљем да чува, презентује и истражује ово стратиште.

Контакт:

Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина
79 243 Демировац
Тел/факс: +387 52 446 030, 446 031
info@jusp-donjagradina.orgjusp_donja_gradina@yahoo.com
www.jusp-donjagradina.org

By