Средњошколци у музичком студију

Групу од осам ученика средњих школа из Зворника, Теслића и Градишке, награђених на конкурсу „Зашто је култура (мени) важна?“ из области музике у свом музичком студију угостио је Петар Топаловић из бањолучке  групе „Сопот“.

Он је конкурс Министарства просвјете и културе оцијенио одличним, као и прилику да своје искуство подијели са младим и талентованим ученицима, будућим представницима музичке сцене у Републици Српској.

„Веома сам срећан што могу да учествујем у овом дивном пројекту који се односи на талентовану дјецу, којима је посебно важно у практичном смислу приближити стваралачки процес и како то настаје једно дјело“, рекао је Топаловић, напоменувши да је у свим областима умјетничког  стваралаштва изузетно важан управо практични рад.

Говорећи о данашњој радионици, он је истакао да му је намјера  да ученицима покаже цијели процес рада код настајања једне пјесме „Сопота“, са свим пратећим корацима.

„Искрено се надам да ће им то помоћи и означити им битну подлогу која ће им олакшати пут стварања сопственог дјела, у складу са талентима које посједују“, закључио је Топаловић.

Ученица Гимназије из Градишке Николина Мандић рекла је да се пријавила на кoнкурс „Зашто је култура (мени) важна?“ како би дала свој допринос култури, која је у нашем друштву доста запостављена и којој треба више простора.

„Сматрам да се млади требају више укључити у стварање културе, а овај конкурс је јако битан јер је покренуо иницијативу за дјеловање младих управо у том правцу“, рекла је Николина, нагласивши да је данашња радионица одлична прилика за све награђене ученике да науче нешто ново што ће им послужити уколико одлуче да се и даље баве музиком.

Она је такође нагласила да је њој, као и цијелој ауторској групи коју чине још три ученика, учешће на овом конкурсу много значило у смислу прилике за промоцију њиховог рада и талената, али и као прилика за промоцију њихове школе.

Школа је овој групи ученика пружила потпуну подршку, а посебно њихова менторка, професорица Данка Петровић која им је много помогла и око идеје и самог концепта рада који је заслужио награду на конкурсу.

Анђела Ђекић из Теслића, ученица другог разреда Средње школе „Никола Тесла“, чланица је награђене групе од три ученика ове школе.

„Волим пјевање, али  рад  у студију за мене је потпуна непознаница и због тога сам посебно задовољна. Сматрам посебном прилику да на данашњој радионици стекнем одређено искуство и видим како настаје музика у студију“, нагласила је Анђела.

На конкурсу су награђени и Никола Максимовић, ученик Средњошколског центра „Петар Кочић“ из Зворника, Никола Бабић и Тихомир Вучић, ученици Средње школе „Никола Тесла“ из Теслића те Ирeнa Oбрeнoвић, Aњa Mисимoвић и Вaњa Пoпoвић из Гимназије Градишка.

Овај конкурс, који је Министарство расписало у сарадњи са Републичким педагошким заводом и слиједећи циљеве Стратегије развоја културе Републике Српске 2017-2022, био је намијењен свим ученицима средњих школа у Републици Српској који имају афинитета према умјетности.

Њих 31 је, поред материјалне награде, добило јединствену прилику за сусрет са истакнутим ствараоцима у области њиховог умјетничког дјеловања, те прилику за стицање јединственог искуства кроз рад у њиховим атељеима и студијима.

До сада су одржане укупно четири радионице за награђене ученике у области ликовне умјетности и дизајна, из области фотографије, филма и продукције те музике. Свака од њих се снима и биће представљена најширој јавности путем емисије „Мени је важна“ у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

By