Srednjoškolci u muzičkom studiju

Grupu od osam učenika srednjih škola iz Zvornika, Teslića i Gradiške, nagrađenih na konkursu „Zašto je kultura (meni) važna?“ iz oblasti muzike u svom muzičkom studiju ugostio je Petar Topalović iz banjolučke  grupe „Sopot“.

On je konkurs Ministarstva prosvjete i kulture ocijenio odličnim, kao i priliku da svoje iskustvo podijeli sa mladim i talentovanim učenicima, budućim predstavnicima muzičke scene u Republici Srpskoj.

„Veoma sam srećan što mogu da učestvujem u ovom divnom projektu koji se odnosi na talentovanu djecu, kojima je posebno važno u praktičnom smislu približiti stvaralački proces i kako to nastaje jedno djelo“, rekao je Topalović, napomenuvši da je u svim oblastima umjetničkog  stvaralaštva izuzetno važan upravo praktični rad.

Govoreći o današnjoj radionici, on je istakao da mu je namjera  da učenicima pokaže cijeli proces rada kod nastajanja jedne pjesme „Sopota“, sa svim pratećim koracima.

„Iskreno se nadam da će im to pomoći i označiti im bitnu podlogu koja će im olakšati put stvaranja sopstvenog djela, u skladu sa talentima koje posjeduju“, zaključio je Topalović.

Učenica Gimnazije iz Gradiške Nikolina Mandić rekla je da se prijavila na konkurs „Zašto je kultura (meni) važna?“ kako bi dala svoj doprinos kulturi, koja je u našem društvu dosta zapostavljena i kojoj treba više prostora.

„Smatram da se mladi trebaju više uključiti u stvaranje kulture, a ovaj konkurs je jako bitan jer je pokrenuo inicijativu za djelovanje mladih upravo u tom pravcu“, rekla je Nikolina, naglasivši da je današnja radionica odlična prilika za sve nagrađene učenike da nauče nešto novo što će im poslužiti ukoliko odluče da se i dalje bave muzikom.

Ona je takođe naglasila da je njoj, kao i cijeloj autorskoj grupi koju čine još tri učenika, učešće na ovom konkursu mnogo značilo u smislu prilike za promociju njihovog rada i talenata, ali i kao prilika za promociju njihove škole.

Škola je ovoj grupi učenika pružila potpunu podršku, a posebno njihova mentorka, profesorica Danka Petrović koja im je mnogo pomogla i oko ideje i samog koncepta rada koji je zaslužio nagradu na konkursu.

Anđela Đekić iz Teslića, učenica drugog razreda Srednje škole „Nikola Tesla“, članica je nagrađene grupe od tri učenika ove škole.

„Volim pjevanje, ali  rad  u studiju za mene je potpuna nepoznanica i zbog toga sam posebno zadovoljna. Smatram posebnom priliku da na današnjoj radionici steknem određeno iskustvo i vidim kako nastaje muzika u studiju“, naglasila je Anđela.

Na konkursu su nagrađeni i Nikola Maksimović, učenik Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika, Nikola Babić i Tihomir Vučić, učenici Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Teslića te Irena Obrenović, Anja Misimović i Vanja Popović iz Gimnazije Gradiška.

Ovaj konkurs, koji je Ministarstvo raspisalo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i slijedeći ciljeve Strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022, bio je namijenjen svim učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj koji imaju afiniteta prema umjetnosti.

Njih 31 je, pored materijalne nagrade, dobilo jedinstvenu priliku za susret sa istaknutim stvaraocima u oblasti njihovog umjetničkog djelovanja, te priliku za sticanje jedinstvenog iskustva kroz rad u njihovim ateljeima i studijima.

Do sada su održane ukupno četiri radionice za nagrađene učenike u oblasti likovne umjetnosti i dizajna, iz oblasti fotografije, filma i produkcije te muzike. Svaka od njih se snima i biće predstavljena najširoj javnosti putem emisije „Meni je važna“ u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

By