Susret sa filmom kroz profesionalnu prizmu

Aleksandar Vulić, Anastasija Milišić i Anđela Gudelj iz Srednjoškolskog centra Trebinje i David Jelić, učenik Katoličkog školskog centra iz Banje Luke imali su priliku da se upoznaju sa filmskim radom producentske kuće „Vizart“.

Režiser Siniša Grabež i producent Zoran Galić upoznali su mlade stvaraoce sa svim elementima snimanja filma a potom su učenici uz pomoć profesionalaca snimili jednu scenu koju su zajedno osmislili.

Radionica je iskustvena nagrada koju je za učenike obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske  u saradnji sa umjetnicima.

Ujedno je u saradnji sa RTRS-om snimljena šesta emisija iz ciklusa „Meni je važna!“, koja je dio kampanje popularizacije umjetnosti i kulture te afirmacije mladih talenata zaokružen  konkursom ,,Zašto je kultura (meni) važna?”.

„Proveli smo ih sa producentskog stanovišta kroz sve segmente snimanja filma, pa smo radili vježbu u kojoj smo napisali scenu, shodno njihovim godinama, sa podijeljenim ulogama – jedan je režirao, jedan snimao, dvoje je glumilo. Čini mi se da im je bilo zabavno“, rekao je Siniša Grabež.

Osvrćući se na značaj konkursa „Zašto je kultura (meni) važna?“, Grabež je istakao da ovaj konkurs nudi mladim stvaraocima da se susretnu sa različitim vidovima umjetnosti kroz profesionalnu prizmu i  razbiju stereotipe i strahove.

„Ovaj konkurs je jedna od najboljih inicijativa u kulturi jer daje prostor mladim ljudima da promišljaju o kulturi.  Televizija i lagani materijal je preuzeo primat i ovo je jedna klica koja je potrebna da mladima damo vjetra u leđa da razmišljaju o kulturi. Jako sam uživao. Spremili smo čitavu scenu sa dva-tri pristupa da odigramo i proteklo je savršeno“, rekao je Zoran Galić.

On je istakao da je pozvao učenike da prisustvuju snimanju filma „Stršljen“, čije će snimanje u režiji Siniše Grabeža a produkciji „Vizarta“, početi za dva mjeseca. Snimanje ovog filma podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učenik prvog razreda Katoličkog centra u Banjoj Luci David Jelić smatra iskustvene nagrade dobrim podsticajem za mlade stvaraoce.

„U filmskoj umjetnosti važna su poznanstva sa ljudima koji su upućeni na filmsku umjetnost, što je važan aspekt ovog koncepta“, rekao je Jelić.

Učenica drugog razreda Ekonomske škole u Trebinju Anđela Gudelj uživala je u radionici, stekla novo iskustvo i naučila mnogo o filmu. Prve korake zajedno sa Aleksandrom Vulić i Anastasijom Milišić uče u okviru školske novinarske sekcije koju vodi profesorica srpskog jezika Vanja Sušić. Aleksandar Vulić rekao je da mu je radionica bila zabavno i lijepo iskustvo.

„Konkurs nam je omogućio da učestvujemo u bitnim projektima i da pokažemo našim vršnjacima dosta stvari i uljepšamo našu državu“, rekao je Vulić.

Anastasija Milišić zadovoljna je stečenim iskustvom, a posebno je raduje najavljeno učešće na filmskom setu.

Konkurs „Zašto je kultura meni važna?“ bio je namijenjen učenicima srednjih škola, a nagrađen je 31 učenik iz sljedećih oblasti: književnost, poezija, vizuelne umjetnosti i dizajn, muzika, fotografija, dramska umjetnost, film i animacija.

By