Scena „Petar Kočić“ u novom ruhu

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković otvorila je sinoć u Narodnom pozorištu Republike Srpske izložbu simboličnog naziva „Kroz mećavu“, nastalu kao rezultat konkursa za izbor najboljeg grafičkog rješenja logotipa scene „Petar Kočić“, a koja je prethodila svečanom otvaranju obnovljene „male“ scene.

„Svi su izuzetno obavili svoj dio posla i vjerujem da će novi logo ispratiti  značaj scene `Petar Kočić`“, rekla je Đakovićeva te iskazala pohvale rukovodstvu Narodnog pozorišta koje je prepoznalo značaj ove izložbe i pružilo priliku mladim umjetnicima da široj publici predstave svoje radove.

Ona je napomenula i da je jedan od važnih strateških ciljeva zacrtanih Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022. upravo visok kvalitet umjetničke produkcije i profesionalizacija.

„Jedna od aktivnosti predviđenih za ostvarivanje ovog cilja je čvršća saradnja i povezivanje ustanova kulture, civilnog sektora i akademske zajednice. Večerašnja izložba je rezultat upravo jedne takve saradnje“, dodala je Đakovićeva.

Nakon otvaranja izložbe, na sceni „Petar Kočić“ premijerno je izvedena predstava „Kako zasmijati Boga“ (Komedija o onima koji planiraju) autora Šona Grenana, u režiji Željka Stjepanovića.

U okviru svečanosti otvaranja obnovljene scene „Petar Kočić“, koju je otvorio gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, uručene su i zahvalnice najzaslužnijima  za ovaj poduhvat.

Zahvalnica za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti u Republici Srpskoj uručena je  Nebojši Radmanoviću te zahvalnice za poseban doprinos u realizaciji adaptacije scene „Petar Kočić“ scenografkinji Dragani Purković-Macan  i arhitekti enterijera Biljani Novaković.

By