Теме и идеје модерног: Српско сликарство 1900–1941

izlozba-teme-i-ideje

Поводом обиљежавања 22. априла – Дана града Бања Луке, у Музеју савремене умјетности Републике Српске у петак 21. априла у 19.00 часова биће отворена изложба Теме и идеје модерног: Српско сликарство 19001941 у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада. Стална поставка српске умјетности XX вијека Галерије Матице српске указује на идеје модерности у српској умjетности прве четири деценије XX вијека, као и на њихову везу са историјским, политичким и друштвеним приликама у којима је настала.

Изложба у Бањалуци подразумијева поставку више од 60 радова: уља на платну, цртежа, скулптура и графика умјетника Саве Шумановића, Петра Добровића, Милан Коњевић, Мило Милуновић, Богдан Шупут, Марко Челебоновић, Миленко Шербан, Ђорђе Андрејевић Кун, Иван Табаковић, Сретен Стојановић, Јован Бијелић,  Зора Петровић, Михаило С. Петровић, Павле Предраговић, Васа Поморишац, Иван Радовић, Боривоје Стевановић, Младен Јосић, Ана Маринковић, Ђурђе Теодоровић, Миливој Узелац, Ђорђе Јовановић, Милан Бутозан, Пашко Вучетић, Даница Јовановић и других, а подијељена је у три тематске цјелине –  Село, Град, Људи, са намјером да се кроз одабране теме представи развој ликовног језика и поетике.

Српско сликарство је у периоду између 1900. и 1941. године својим стилским тражењима и прогресивним трансформацијама, досљедно уважавало формалну и језичку генезу главних токова модернизма уочљивог широм континента, иако често у временском раскораку у односу на брзи напредак европске модерне. Једноставна типологизација призора и мотива, такође, може допринијети утиску да српски умјетници битније не одступају од универзалних интересовања епохе. Међутим, пажљиво раслојавање тематских избора, обликовање специфичних наративних или идеолошких разлика издвајањем карактеристичних цјелина, баш као и нераскидива веза умјетности и социјалних прилика, омогућили су уочавање, а потом и интерпретацију особености српског модернизма прве половине XX вијека, управо кроз његову тематску структуралност и њене посебности.

Концепцију поставке је осмислила др Симона Чупић, професор на катедри за Модерну уметност на Одсеку за историју уметности, Филозофског факултета у Београду, кустос изложбе је Мирјана Брмбота, кустоскиња Галерије Матице српске из Новог Сада, а координатор изложбе у Бањалуци Лана Пилиповић, виша кустоскиња МСУ РС.

By