Трифуновића кроз изложбу „Таштина малих разлика“

trifunovic-2

У оквиру пратећег програма изложбе “Таштина малих разлика” Грejсона Перија, Музеј савремене умјетности Републике Српске наставља серијал ауторских вођења кроз ову изложбу.

Главни и одговорни уредник медијског пројекта „Бука“ Александар Трифуновић провешће посјетиоце у четвртак, 12. октобра, кроз изложбу Грejсона Перија из угла медијског активисте, тумачењем изложбе кроз политички активизам аутора, с посебним освртом на Бреџит.

Колико је одлука британске средње класе да изабере излазак из ЕУ слична одлуци тадашњих друштвених класа у Југославији да подијеле земљу, и из којих разлога данашње класе у нашем друштву праве изборе, од личних до политичких.

Александар повлачи паралелу између Тима, главног јунака Грејсонових таписерија и Богдана, стрип јунака „Буке“ који је прошао сличан пут од поносног пионира до губитника бесконачне транзиције.

Изложба „Таштина малих разлика“ се састоји од шест монументалних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Инспирисане циклусом слика „Живот развратника“ Вилијама Хогвара, енглеског сликара из 18. вијека, таписерије прате живот измишљеног лика Тима Рејквела  – од раног дјетињства, преко тинејџерских година, па све до његове смрти у аутомобилској несрећи. Таписерије су богате садржајем, детаљима и бојама и приказују многе ексцентричности и јединствености које се везују за живот у Великој Британији – од дизајна ентеријера до британске кухиње, политичких протеста и трачева о животима познатих личности. Композиција сваке од таписерија донекле подсјећа на дјела ране ренесансе и подстиче на умјетничко, али и социо-политичко истраживање.

Изложба“Таштина малих разлика“ је у заједничком власништву колекције British Council-a и колекције Arts Council којом управља лондонски Southbank центар. Она је поклон умјетника и галерије Victoria Miro, а реализована је уз подршку британске телевизије Channel 4, организације Art Fund и фондације Sfumato и компаније Alix Partners.

Организатори изложбе у Бањалуци су British Council и Музеј савремене умјетности Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, града Бање Луке и Бањалучке пиваре. Медијски партнери су РТРС и портал БУКА.

By