Тродневни програм „Дана Кинотеке Републике Српске“

1

Манифестацијом „Дани Кинотеке Републике Српске“, која ће бити одржана од 14. до 16. септембра на Палама, Кинотека Српске обиљежава 25. годишњицу од оснивања  филмског архива, првобитно у оквиру јавног филмског предузећа „Срна филм“, које 2009. године прераста у републичку установу културе под садашњим називом Кинотека Републике Српске.

Свечани програм поводом овог јубилеја биће одржан 14. септембра у Културном центру Пале.

„Биће то прилика да се још једном подсјетимо на вријеме у којем су заједно са Републиком Српском настајале и њене институције, међу којима и „Срна филм“, прво филмско предузеће Републике Српске  основано почетком јула 1992. године. Истовремено са оснивањем „Срна филма“, снимају се и први  документарни филмови те започиње  рад на стварању и формирању филмског архива данашње Кинотеке Републике Српске “, саопштено је из ове установе.

Посебан програм посвећен сјећању на филмског редитеља Миодрага Тарану, идејног оснивача и првог директора „Срна филма“,  биће одржан у петак, 15. септембра у 19.00 часова.  У оквиру програма биће приказан први документарни филм  „Љето сам провео“ , снимљен у продукцији „Срна филма“ 1992. године , који потписују Зоран Маслић и Миодраг Тарана. Биће приказани и Таранини документарци из предратног периода „Небеска берба“ (1991) и „Дјевојчица из прошлог вијека“ (1986), оба у продукцији сарајевског „Форума“ и ТВ Сарајево.

У историји кинематографије Републике Српске  документарни филм „Љето сам провео…“ Зорана Маслића и Миодрага Таране остаће забиљежен не само као први документарац Републике Српске него и као први награђени филм, а награда са 40. београдског фестивала документарног и краткометражног филма за најбољи филм у видео селекцији из 1993. године биће уједно и прва награда у области културе додијељена ауторима из Републике Српске.

Истог дана,  у 20.00 часова слиједи  и ретроспектива документарних филмова „Срна филма“. Биће приказани документарци „Мој Милане“ (1995) Душка Анђића , „Сувенир“ (1998) Милована Пандуревића,  „Буквар буквица“ (2001) Миленка Јовановића, „Повратак јужним планинама“ (1997)  Славка Милановића и „Живот“ (2000) Драгана Елчића. Ријеч је о филмовима и ауторима који су својим стваралачким сензибилитетом успјели да привуку пажњу угледних филмских фестивала и освоје значајне награде, које су  „Срна филму“ обезбиједиле угледно мјесто међу продуцентским кућама.

 

Тродневни програм завршава се у суботу, 16. септембра пројекцијом филма Срђе Пенезића „Име: Добрица, Презиме: Непознато“ , са Славком Штимцем у насловној улози. У филму играју и Хана Селимовић, Богдан Диклић, Мирјана Јоковић, Рената Улмански, Миодраг Мргуд Радовановић, те  први пут на филму Хелена Јаковљевић и други.  Филм је снимљен 2016. године у  продукцији „Логос филма“; свјетску премијеру имао је на фестивалу у Монтреалу у августу, а београдску у „Сава центру“ у новембру прошле године.

Пројекцији филма на Палама, у оквиру манифестације „Дани Кинотеке Републике Српске“,  која ће уједно бити и премијерно приказивање филма у Српској, присуствоваће и дио ауторске екипе : сценариста и редитељ Срђа Пенезић, носилац главне улоге Славко Штимац и продуцент филма Весна Голубовић.

Генерални покровитељ манифестације је  Министарство просвјете и културе Републике Српске. Медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

 

By