Уручене награде Шушњар и Слово Подгрмеча

??????????????????????????????????????????????????????????

У оквиру 42. Међународних књижевних сусрета “Шушњар 2017” додијељене су књижевне награде  – “Шушњар” Анђелку Анушићу за цјелокупно књижевно дјело и “Слово Подгрмеча” Николи Дакићу за збирку пјесама “Траве”. Уручио им их је начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

Станар је изјавио да су ови сусрети једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

“Овај јединствен поетски помен у знак сјећања на 5.500 српских и јеврејских жртава усташког злочина представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су на свиреп начин убијене, само зато што су припадале другом народу”, рекао је Станар.

Жири у саставу Михајло Орловић, Боро Капетановић и Златко Јурић једногласно су додијелили награду “Шушњар” Анђелку Анушићу, наводећи да је ријеч о “истрајном и препознатљивом писцу”, који ствара у духу српске духовне традиције и његује културно насљеђе и српску духовност.

“Збирка `Траве` садржи пјесме које обухватају непролазне теме и мотиве у вези са љубављу, путовањима и трагањем за основним вриједностима на којима почивају свијет, живот и смисао постојања”, наведено је у образложењу жирија за награду “Слово Подгрмеча” која је додијељена пјеснику Николи Дакићу из Новог Града.

Сусрет књижевника био је прилика за промоцију књига учесника сусрета, дружење, а пуштен је и “поетски вијенац” низ ријеку Сану.

На књижевној вечери учествовали су Здравко Кецман, Боро Капетановић, Раде Врућинић, Михајло Орловић, Славица Мастикоса Панзаловић, Наташа Врућинић, Анђелко Анушић, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Зоран Костић, Златко Јурић, Миљана Орашанин, Ненад Грујичић, Никола Дакић и Завичајни писци из Словеније – чланови Српског културног друштва “Петар Кочић” из Крања.

Књижевна манифестација “Шушњар” дио је програма обиљежавања Илинданских дана у Оштрој Луци, који ће бити настављени сутра парастосом жртвама у Другом свјетском рату на Шушњару у Санском Мосту и обиљежавањем дана и крсне славе општине.

Манифестација Илиндански дани биће завршена 9. августа, Грмечком коридом која ће бити одржана 245. пут, на Поповића брду.

By