Uspješna godina za Dječije pozorište

„Godina koja se bliži kraju za Dječije pozorište Republike Srpske bila je veoma uspješna, obilježile su je brojne predstave, izuzetne festivalske izvedbe i pet premijernih te višednevno gostovanje ansambla lutkarske predstave `Folklorna magija` u Kini“, ocijenila je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković tokom današnje posjete ovoj ustanovi.

U razgovoru sa direktorom ove ustanove Ljiljanom Labović- Marinković i glumcima, ona je podsjetila koliko je važan napredak ostvaren na polju međunarodne saradnje, koja ima jasnu  uzlaznu putanju.
„Veliki uspjeh za ovo pozorište bio je upravo poziv koji je stigao iz Kine, jer je to bila izuzetna prilika da višemilionskoj publici u kineskom gradu Donguan predstavi svoje umijeće, ali i tradiciju srpskog naroda“, naglasila je Đakovićeva.
Ona je dodala da su veliki uspjeh zabilježile i predstave “Tužni princ”, koja je ove godine obilježila 20 godina izvođenja, kao i “Mačak u čizmama”, koja je osvojila glavne nagrade u Subotici i Bugojnu.
“Obilježavanje jubileja `Tužnog princa` bio je značajan i emotivan događaj, jer je to antologijska predstava savremenog teatra sjenki”, rekla je Đakovićeva.
Ona je izrazila nadu da će i sljedeće godine biti nastavljena dobra saradnja ovog teatra sa teatrima iz regiona.
“Veliki značaj ima i saradnja koju ova kuća ima sa teatrima iz Srbije, jer jedni drugima imamo šta da pokažemo, a veoma je značajno i da naše stvaralaštvo bude vidljivo van granice Srpske”, istakla je Đakovićeva.
Direktor Dječijeg pozorišta Ljiljana Labović Marinković rekla je da je u teatru ove godine izvedeno 189 predstava, te da ih je pogledalo više od 39.000 gledalaca.
“Sa velikim zadovoljstvom i ushićenjem mogu da najavim, za nedjelju, 16. decembra, otvaranje manifestacije `Snješkovo`, koja svojim izuzetnim programom okuplja veliki broj djece svih uzrasta”, rekla je Marinkovićeva.
Ona je istakla da brojne nagrade i priznanja koje je ansambl ovog pozorišta osvojio na festivalima i gostovanjima, govore o uspjehu i uzlaznim putanjama kojima se Dječije pozorište kreće.
Marinkovićeva je rekla da je Dječije pozorište sa svojim repertoarom spremno i za narednu godinu, te da bi u januaru trebalo da počnu i probe za novu predstavu “Ježeva kućica”.

By