Učenici bogatiji uz Kočićeva djela

Preporuku svim učenicima da čitaju djela Petra Kočića radi sopstvenog bogaćenja i bogaćenja  svoga rječnika, te saznavanja kako je naš narod živio u njegovo doba, uputio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Maleševića  prilikom promocije radio-drame „Jazavac pred sudom“, koju je prema motivima poznate Kočićeve satire pripremio Radio Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture.

Promocija je upriličena u Kočićevoj školi u porti manastira Gomionica kod Banje Luke, u prisustvu nadstojnika manastira Gomionica oca Metodija, direktora Radija Republike Srpske Dragana Pajića, glumca Boška Đurđevića te rukovodstva i učenika Osnovne škole „Mladen Stojanović“ iz Bronzanog Majdana.

„Veoma je važno da čitamo djela Petra Kočića, ponositog tribuna i vrlog srpskog književnika, kako bismo mu odužili makar dio velike književne zaostavštine“, rekao je ministar Malešević te naglasio da učenici najbolje mogu učiti o važnosti borbe za istinu, slobodu i pravdu upravo iz Kočićevih djela.

On je istakao da je Kočić svojim djelom čuvao srpski jezik, pismo i duhovnost, sve ono što čini  nacionalno i kulturno biće našeg naroda te da je ostavio u nasljeđe srpskom narodu književno djelo neprolazne vrijednosti.

„Kočić je u srpsku književnost uveo tipične junake ovog podneblja kao što su Mračajski proto, Simeun đak, David Štrbac i obezbijedio im počasno mjesto u našoj književnosti“, rekao je ministar Malešević i ocijenio da je utoliko važnija radio-drama koja je još jednom oživjela čuveni lik Davida Štrpca.

On je izrazio očekivanje da će ova radio-drama naći svoje mjesto u svim školama i da će profesorima srpskog jezika biti od velike pomoći.

Izrazivši zahvalnost Radiju Republike Srpske za sav uloženi trud i dobru saradnju, ministar Malešević je podsjetio da je ovo druga radio-drama koju je ova kuća iznjedrila u saradnji sa Ministarstvom i da će ova saradnja sigurno biti nastavljena.

Direktor Radija Republike Srpske Dragan Pajić rekao je da na ovaj način Radio obogaćuje svoj dramski program, te da je izbor da pripreme radio-dramu “Jazavac pred sudom” po motivu djela Petra Kočića bio logičan.

“Kočić je za ljude sa naših prostora mnogo više od pisca. On je živio u skladu sa svojim djelom, što je rijetkost. Iako napisana prije 110 godina, ova drama je i danas aktuelna, živa i svježa”, dodao je Pajić.

U okviru programa promocije, a na rodost i čast domaćinima, učenicima i ostalim gostima, premijerno je pušten dio radio-drame „Jazavac pred sudom“.

Radio-drama je snimljena na CD, a po jedan primjerak će biti dostavljen svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj koji će se koristiti u nastavi s ciljem da se Kočićevo djelo približi učenicima na zanimljiv način.

By