U Solunu predstavljena djela Petra Kočića

Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka–Beograd” predstavila je na Sajmu knjiga u Solunu sabrana djela srpskog književnika Petra Kočića, kao i knjigu “Jablan” na srpskom i grčkom jeziku.

Direktor Zadužbine Nikola Vukolić rekao je na promociji “Jablana” da se danas slabo ulaže u prevode, ali da je Zadužbina uspjela da ovu Kočićevu priču prevede i objavi dvojezično na srpsko-francuski, srpsko-njemački, srpsko-italijanski i srpsko–ruski jezik, saopšteno je iz Zadužbine “Petar Kočić”.

Vukolić je na promociji poručio da su “ime i djelo Petra Kočića povremeno zloupotrebljavali razni politički mešetari koji su, kiteći se Kočićevskim perjem, hrlili za postizanjem ličnih ciljeva, što je nedopustivo”.

On je naveo da je Kočićev opus, na sreću, prizivao sebi i prave tumače rekavši da su o Kočiću, kao što je i poznato, napisane na hiljade tekstova, eseja i rasprava.

Vukelić je izrazio zadovoljstvo što je Zadužbina učestvovala na 15. Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu na kojem su izdavači i pisci imali priliku da se sretnu i dogovore o novim projektima i saradnji.

U Solunu je od 3. do 6. maja održan 15. Međunarodni sajam knjiga pod motom “Slušamo, čitamo, razgovaramo”.

By