“Filmoteka” posvećena komedijama

Kinoteka Republike Srpske organizuje na Palama trodnevni program “Filmoteka” koji će biti posvećen komedijama Miloša Formana, Pitera Bogdanoviča i Vudija Alena,a koji počinje večeras.

Za večeras je planirano prikazivanje “Gori, gori, moja gospođice!” Miloša Formana, koji je njegov posljednji film na češkom jeziku, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

Na programu je sutra film Pitera Bogdanoviča “Što te tata pušta samu?” sa Barbarom Strejsend i Rajanom O`Nilom u glavnim ulogama.

Udruženje američkih filmskih scenarista nagradilo je film “Što te tata pušta samu?” za najbolji originalni scenario za komediju, koji je ostvario veliki finansijski uspjeh. Bio je treći film sa najvećom zaradom u bioskopima 1972. godine.

Za četvrtak, 31. januar, na programu je klasik Vudija Alena “Purpurna ruža Kaira” iz 1985. godine, a riječ je o četvrtom od ukupno 13 filmova koje su snimili Vudi Alen i Mia Ferou.

Film je nominovan za “Oskara” za najbolji originalni scenario, a u toj kategoriji je osvojio “Zlatni globus”. Osim nagrade za najbolji scenario, Britanska filmska akademija nagradila je ovo ostvarenje za najbolji film iz 1985. godine.

“Filmoteka” će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale sa početkom u 19.00 časova. Ulaz je besplatan.

By