„Филмотека“ у знак сјећања на Небојшу Глоговца

filmoteka-glogovac

У знак сјећања на недавно преминулог великана српског глумишта  Небојшу Глоговца, Кинотека Републике Српске приказаће у уторак, 20. фебруара, филм Горчина Стојановића „Убиство с предумишљајем“, са Глоговцем у једној од главних улога.

„Филмотека“ посвећена  успомени на прерано преминулог Глоговца биће одржана у Културном центру Пале, са почетком у 20.00 часова.

Глоговац је на филму дебитовао епизодом у филму Вуковар, једна прича“ Боре Драшковића, а прву велику улогу одиграо је управо у филму „Убиство с предумишљајем“ (1995), која му је донијела и прво велико признање –  награду  „Цар Константин“ за најбољу мушку улогу  на Филмском фестивалу у Нишу 1995. године.

Слиједе улоге у  многобројним филмовима : „До коске“,  „Буре барута“, „Рањена земља“, „Нормални људи“, „Муње“, „Бумеранг“, „Т. Т. Синдром“, „Кад порастем, бићу Кенгур“, „Држава мртвих“, „Сутра ујутро“, „Оптимисти“, „Клопка“, „Хадерсфилд“,  „Кењац“,„ Жена са сломљеним носем“, „Седамдесет и два дана“, „Бели, бели свет“ , „Кад сване дан“, „Артиљеро“, „Кругови“,  „С/кидање“,  „Дјечаци из улице Маркса и Енгелса“, „Једнаки“, „Бранио сам Младу Босну“, „Енклава“, „За краља и отаџбину“, „Отаџбина“, „Ослобођење Скопља“, „Устав Републике Хрватске“, „Сага о три невина мушкарца“, „The Books of Knjige: Случајеви правде“, а у постпродукцији су и филмови „Јужни ветар“, „Апсурдни експеримент“ и „Заспанка за војнике“.  Сарађивао је са истакнутим филмским редитељима: Гораном Паскаљевићем, Љубишом Самарџићем, Срданом Голубовићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Рајком Грлићем и другим.

Добитник је великог броја филмских награда и признања. Само у 2017. години, за главну улогу (Вјеко Краљ)  у филму “Устав Републике Хрватске” Рајка Грлића добио је Гран при 52. Фестивала глумачких остварења – Филмских сусрета у Нишу, Златну арену  у Пули, награду Европски глумац године у Италији и награду Најбољи глумац на фестивалу у Лондону.

На позоришну сцену ступио је у студентским данима у представи „Велика пљачка“ Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача. Од 1996. године стални је члан  Југословенског драмског позоришта, у којем je остварио на десетине улога и освојио бројне награде и признања.  Добитник је пет годишњих награда ЈДП-а, Стеријине награде, награда “Милош Жутић”, “Ардалион”, “Миливоје Живановић”, и других.  Радио је са најзначајнијим позоришним редитељима; Дејаном Мијачем, Слободаном Унковским, Егоном Савином, Душаном Јовановићем, Александром Поповским.  Његова посљедња улога и посљедња одиграна представа у Југословенском драмском позоришту био је „Хамлет“, 13. децембра прошле године.

Глоговац је остварио значајне улоге и у ТВ серијама:  „Породично благо“, „Лифт“,“ Мој рођак са села“, „Равна Гора“, „Убице мог оца“, те у серији „Немањићи: Рађање династије“.

„Био  је не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успјехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обиљежили своје време. Био  је умјетник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина.

Његов одлазак у зениту глумачке зрелости огроман је губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља“,  саопштило је Југословенско драмско позориште поводом Глоговчеве преране смрти.

Глоговац је рођен у Требињу 1969. године. Преминуо је 9. фебруара у Београду. Сахрањен је 12. фебруара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

By