Четири деценије музејске фотографије 

plakat

У Музеју Републике Српске сутра, 19. априла 2017. године, у 19.00 часова биће отворена изложбa „Живот кроз објектив“ ауторa музејског фотографа Милана Лолића.

Изложеним радовима, 97 документарних фотографија, аутор заокружује свој скоро четири деценије дуг стваралачки рад у Музеју Републике Српске. Фотографије су од посебног значаја као свједочанства и документи етнолошке, историјске и документарне важности, а вриједност изложбе огледа се и у чињеници да све изложене фотографије имају свој историјат, своје значење и своју јасну поруку.

Након 37 година у архиви, неке фотографије ће бити први пут пиказане јавности.

„Музејска фотографија је била мој посао, али многе фотографије су настале из потребе да се забиљежи тренутак а не искључиво документује одређени догађај или музејски предмет” – истакао  је Лолић и додао да је свака фотографија дио личне прошлости и четири деценије у Музеју Републике Српске.

Фотографије Милана Лолића су углавном у црно-бијелој техници, најчешће кориштене за промоцију музејских догађаја у локалним принтаним медијима, као и за фотодокументацију музејске грађе, па се данас чувају у архиви Музеја.

Свој рад као фотограф Милан Лолић започео је 1969. године, као шегрт у “Фотографском салону Хаџић” у Господској улици. Након што је савладао занат у овом салону, једном од осам тада постојећих у Бањалуци, Милан Лолић је свакодневно радио на свом фотографском портфолиу. У Музеју Босанске Крајине запослио се 1980. године, гдје је радио на припреми фото-материјала за Сталну изложбену поставку, на преснимавању и увећавању фотографија насталих као резултат теренских истраживања, те фотографисао тематске изложбе свих одјељења Музеја.

Изложбу ће отворити Братислав Теиновић, музејски савјетник и историчар.

By