Југовићу “Кочићево перо” за прољеће 2017. године

?????????????????????????????????????????????????????????

“Кочићево перо” за прољеће 2017. године за висока достигнућа у савременој књижевности биће додијељено Александру Југовићу за књигу “Опсенари”.

Књижевна награда “Кочићево перо” за прољеће 2017. године припала је Александру Југовићу за књигу “Опсенари”, саопштено је данас из Задужбине “Петар Кочић Бањалука-Београд”. Ову одлуку једногласно је донио жири – Никола Вуколић, предсједник, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Вуколић је навео да је Југовић, у опису амбијента и атмосфере, у апокалиптичној поплави и небу закрченом тамним облацима, постигао потпуну усаглашеност људског удеса, проклетства и неиспуњености.

– Али и неостварених жеља својих јунака који су били другачији од осталих људи чији је живот, иако недалеко од њих, протицао у другачијим садржајима и који су, кад затреба, знали и да се пробијају и према висовима Јелице сматрајући да је сам живот највеће Божије давање. Југовић је стваралац који зна да прича, а пише искрено, полетно, надахнуто, убједљиво – рекао је Вуколић.

Награда “Кочићево перо”, коју додјељује Задужбина “Петар Кочић Бањалука-Београд” за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, Југовићу ће бити свечано уручена 31. марта, у Вуковој задужбини у Београду.

By