Materiću književna nagrada “Slavko Jungić Jesej”

Aleksandar Materić iz Čelinca, student Filološkog fakulteta u Banjaluci, ovogodišnji je dobitnik Književne nagrade “Slavko Jungić Jesej”, koju književnim stvaraocima mlađim od 30 godina dodjeljuju Srpsko-prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Čelinca i Vinarija “Jungić”.

Opus Materićevih pjesama nagrađen je u konkurenciji 18 literarnih radova.

Žiri, koji su činili profesori srpskog jezika i književnosti Zagorka Trivić, Jelena Ivanković i Momčilo Spasojević, predložio je da se otkupe pjesme Radovana Sinđelića iz Bogatića u Srbiji, te Bojane Ostojić i Jelene Kičić iz Čelinca.

U konkurenciji pjesama o vinu i vinogradarstvu, u kojoj godine starosti kandidata nisu ograničene, najbolje ocijenjene pjesme su Mirka Vukovića, Miladina Berića, Živka Vujića, LJubice Topić Perkman, Vojislava Aćimovića, Nikole Popovića i Ratka Popovića.

Nagrade su uručene na književnoj večeri održanoj u Konobi Vinarije “Jungić” u Markovcu kod Čelinca.

“Prosvjeta” Čelinac i Vinarija “Jungić” utemeljili su ovu književnu nagradu 2012. godine sa namjerom da se čuva uspomena na djelo čelinačkog pjesnika, profesora i boema Slavka Jungića Jeseja i afirmišu mladi književni stvaraoci.

Nagradu su ranije dobili Nikola Zelenković iz Banjaluke, Radovan Sinđelić iz Bogatića kod Šapca, Bojana Ostojić i Aleksandar Ivanić iz Čelinca.

By