ДАНИ ЕВРОПСКОГ НАСЉЕЂА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У 2018. ГОДИНИ

ПРЕГЛЕД ДОГАЂАЈА

ДАНИ ЕВРОПСКОГ НАСЉЕЂА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У 2018. ГОДИНИ

У ЕВРОПСКОЈ ГОДИНИ КУЛТУРНОГ НАСЉЕЂА 2018

Гјде се прошлост сусреће са садашњошћу

Дани европског насљеђа су најчешће прослављани партиципативни културни догађај који дијеле грађани Европе. Покренут 1985. године у Француској, Програм је организован као заједничка иницијатива Савјета Европе и Европске уније од 1999. године.

Свих 50 европских држава, страна у Европској културној конвенцији, активно укључују све нивое власти, регионалне и локалне власти, цивилно друштво, приватни сектор и хиљаде волонтера у заједничком подухвату промовисања заједничког разумијевања културне разноврсности, локалних вјештина и традиција, архитектонских стилова и умјетничких дјела који чине дио европског насљеђа.

Република Српска обиљежава десет година прослављања Дана Европског насљеђа који се ове године одвијаjу у оквиру јединствене тематске Европске године културног насљеђа 2018.  Институције и установе културе Републике Српске укључиће се у обиљежавање Дана европског насљеђа 2018, у складу са темеом Гдје се прошлост сусреће са садашњошћу, у периоду од 20. августа до 5. октобра 2018. године.

РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ КУЛТУРНО-ИСТОРИСЈКОГ И ПРИРОДНОГ НАСЉЕЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 • Организовање “Округлог стола” о теми КУЛТУРА ПАМЋЕЊА И ОДНОС ПРЕМА ИСТОРИЈСКИМ СПОМЕНИЦИМА. “Округли сто” о наведеној теми одржаће се у Бањој Луци крајем септембра ове године, у сарадњи са једном од организација која се такође бави културом и културним насљеђем.

nasljedje.org

РЕПУБЛИЧИ ПЕДАГОШКИ ЗАВОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 • Промоција Пројекта Читалићи и теме Двије стотине година Српског рјечника Вука Стефановиђа Караџиђа (1818-2018);
 • (Не)заборављено благо мога краја (ликовни и литерарни конкурс за ученике основних школа Републике Српске);
 • Путујмо Европом – најдагоцијеније благо и традиције у Европи
 • Наше ријечи страног поријекла (школе раде на темама по избору)
 • Предавање др Славољуба Лукића Рано хришђанство и православни манастири бањалучке епархије;
 • Кухање традиционалних јела – представи јело свог народа (активност коју проводе основне и средње школе у сарадњи са локалним заједницама у којим је вишенационална структура становништва);
 • Традиционална кућа мога краја (Позив основним школама да на часовима предмета Техничко образовање израде макету традиционалне куће њиховог краја).

www.rpz-rs.org 

 

НАРОДНА И УНИВЕРЗИТЕТСКА БИБЛИОТЕКА РЕПУБЛИКЕ СПРСКЕ  

 • Изложба „На темељима Српске читаонице – 150 година од Српске читаонице до Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске“ у сарадњи са Библиотеком Матице српске и Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“, те објављивањем истоимене монографије, показује да су се у фонду Српске читаонице налазиле књиге на њемачком, словеначком, руском и другим језицима.
 • Пројекат – штампање приповједака Петра Кочића у стрипу, под називом „Стриповијетке“. Прво издање објављено је двојезично, на српском и руском језику, а у плану је објављивање стрипа на француском и њемачком језику. Актуелизација дјела П. Кочића кроз нову форму и на више европских језика доприноси обогаћивању европског културног и књижевног насљеђа, те спајању прошлости и садашњости.

www.nub.rs

 

ЈУ СПЕЦИЈАЛНА БИБЛИОТЕКА ЗА СЛИЈЕПА И СЛАБОВИДА ЛИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

и ове године у септембру обиљежава Дане европског насљеђа промоцијом нове, друге по реду књиге у едицији Отргнути од заборава. Библиотека ће представити збирку пјесама ауторке Јованке Савановић. Ријеч је о ријетком и невеликом дјелу под називом „На својој земљи“ које  је први и једини пут у штампаном облику изашло 1969. у издању Матице српске.

www.bsrs.rs

МУЗЕЈ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 • Излoжба “Бeрслински кoнгрeс 1878”,  aутoрa мр Брaтислaвa Teинoвићa, музejскoг сaвjeтникa, а плaнирaнa је зa 26. сeптeмбар.

http://www.muzejrs.com

МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 • Изложба под називом Пунктуми: збиркa инoстрaнe умjeтнoсти Музеја савремене умјетности Републике Српске, обухвата 100 дјела 80 аутора из 17 европских земаља, реализује се уз пoдршку Eврoпскe униje у БиХ кao jeдини прojeкaт и установа кojи су сe нaшли у кaлeндaру  дoгaђaja кojи oбиљeжaвajу Eврoпску гoдину културнoг нaсљeђa 2018. Изложба се реализује до 30. Августа 2018
 • Музеј савремене умјетности Републике Српске у септембру  мjeсeцу oтвaрa излoжбу њeмaчкe умjeтницe и фoтoгрaфa Хeлгe Пaрис, кojу рeaлизуje у сaрaдњи сa Гeтe институтуoм у Бoсни и Хeрцeгoвини у току септембра мјесеца.

www.msurs.net

 

МУЗЕЈ КОЗАРЕ У ПРИЈЕДОРУ

 • Изложба Другог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2018, а одвијаће се у августу и септембру мјесецу.

http://www.muzejkozareprijedor.com

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ У БИЈЕЉИНИ

 • Изложба: „Урбано лице града – 60 година од Урбанистичког плана Бијељине“ – тема осврт на архитектонско насљеђе града Бијељине након израде првог Урбанистичког плана 1957. године.;
 • У оквиру реализације пројекта „Конзервација средњовијековних споменика“ палеографска радионице са ученицима историјске секције Гимназије „Филип Вишњић“ из Бијељине на којој ће се полазници упознали са палеографијом као помоћном историјском дисциплином, те са основама настанка писма и умијећем читања старих писама. У оквиру радионице се обрађује историјат ћириличног писма, односно, првог писаног свједочанства ћириличног писма.

www.muzejkozareprijedor.com 

 

МУЗЕЈ ХЕРЦЕГОВИНЕ У ТРЕБИЊУ

 • Изложба кроз стручно вођење и предавање о сликару Атанасију Поповићу (1885-1948), рођен у Требињу.
 • Изложба ликовних радова насталих на Првој дјечијој ликовној колонији „КОЛЦЕ 2018” када ће бити одржано кратко представљање фототипског издања „Мирослављевог јеванђеља“ чији се један примјерак налази на сталној поставци Археолошког Одељења Музеја Херцеговине Требиње. Учесници – ученици школа у Требињу,  у присуству и под менторством академских сликара умјетничке колоније „КОЛО 2018” из 11 земаља свијета, да својим радовима покажу дио лепоте „Мирослављевог јеванђеља”, које је 2005. године уврштено у Унесков регистар „Памћење свијета”.
 • Отварање изложбе ‘“Доба витештва — оружје и оклопи средњевјековних ратника“. Изложба је посвећена средњовјековном наоружању и војној опреми, коју су користили витезови некадашње Краљевине Босне и средњовјековне Србије.
 • Радионица за дјецу основних школа упознајмо културно историјско насљеђе на сталним поставкама Музеја Херцеговине кроз детективску игру,
 • Предавање ”Стари Град Требиње — археолошка истраживања и заштита културног насљеђа” одржаће се у Галерији Музеја Херцеговине. Стари Град Требиње according to the ancinet recordings dates back from/to вијеку, а на материјалним споменицима у другој половини 12. вијека, од када не мења своје име, и у задњих неколико година врше се археолошка ископавања у дворишту музеја.

www.muzejhercegovine.org

By