Dijalog britanskih i domaćih umjetnica

Nakon izložbi Dejmijana Hersta “Nova religija” i Grejsona Perija “Taština malih razlika” British Council i Muzej savremene umjetnosti RS predstavljaju novu saradnju na projektu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“, izložbi u čijem su fokusu žene.

Izložba, koja će u Muzeju savremene umjetnosti biti predstavljena od 7. marta do 27. Maja, prezentovaće 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti, različitih generacija, od savremenih mlađih umjetnica, umjetnica srednjih generacija i onih koje pripadaju umjetnosti iz vremena Jugoslavije.

Projekat “Percepcije” započeo je u februaru 2018. godine u Londonu kada je pet kustosa iz institucija širom Zapadnog Balkana odabranih na osnovu kvalitete koncepta dostavljenog kao odgovora na otvoreni poziv, u saradnji sa kustosima British Council odabrali djela najznačajnijih britanskih umjetnica današnjice iz kolekcije British Council kako bi ti radovi bili predstavljeni publici u dijalogu sa kolekcijama institucija.

Izložba u Banjoj Luci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, Cvijet je najljepši kad je neubran, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno – istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u četiri segmenta, i to: „Refleksija”, „Izloženost”, „Rodna tijela” i „Duh”. Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.

Na izložbi će biti izložena djela sljedećih umjetnica: Abigejl Lejn, Antea Hamilton, Kamila Lou, Silia Hempton, Kler Strand, Elizabet Prajs, Džilijan Vering, Helen Čedvik, Laura Oldridž, Lubaina Himid, Madame Jevond, Rejčel Vajttrid ,Sara Lukas, Trejsi Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović.

Izložba Percepcije do sada je prikazana u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinje (3. jul – 28. avgust 2018), Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (28. septembra – 6. januara 2019) i Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini (24. januar – 24. februar 2019) a poslije postavke u Banjaluci (7. mart – 27. maj) njena zadnja stanica u okviru balkanske turneje je Muzej savremene umetnosti u Skoplju (12. jun – 12. septembar 2019).

 

By