Djeca uče sa Nevid teatrom

Djeca iz pet prigradskih naselja sa područja Banjaluke učiće na zabavan i interaktivan način o vrijednostima i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja kroz animacioni i edukativni program „Djeca uče sa Nevid teatrom“ koji će biti realizovan od 07. do 13. marta 2019. godine u Karanovcu, Kolima, Bistrici, Bočcu i Borkovićima, saopšteno je iz Nevid teatra.

Projekat „Djeca uče sa Nevid teatrom“ obuhvatiće djecu predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta koji žive u prigradskim naseljima Banjaluke, a koja nisu u prilici zadovoljiti svoje elementarne kulturne potrebe zbog nepostojanja adekvatnih institucija kulture i kulturnih programa u njihovim mjestima, te sve zainteresovane za vaspitno-odgojnu teoriju i praksu koji su spremni da odu dalje od sistemskog pristupa i unaprijede i usmjere razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja, te socijalnih vještina kod djece putem umjetnosti. Cilj ovog projekta je podići nivo svijesti javnosti o povećavanju broja animacionih i edukativnih programa u predškolskim i školskim ustanovama i povećanju kulturne ponude u prigradskim naseljima Banja Luke.

Pored podizanja svijesti javnosti o povećanju broja animacionih i edukativnih programa i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, Nevid teatar ovim programom želi ukazati na urođeni kreativni potencijal svakog djeteta, koji može da se ugasi i nestane, ako prirodnu dječiju kreativnost ne vaspitamo i ne stimulišemo.

Ovaj program obuhvata izvođenje interaktivne – obrazovne predstave „Čudesni kontinenti“, održavanje dramskih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivnih predstava i dramskih radionica u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece“.

Program će biti realizovan od 07. do 13. marta 2019. godine u Karanovcu (JU  OŠ „Milan Rakić”), Kolima (JU OŠ „Petar Kočič”), Bistrici (JU OŠ „Miroslav Antić“), Bočcu (područna škola „Vojislav Ilić”) i Borkovićima (područna škola „Miroslav Antić“).

Projekat „Djeca uče sa Nevid teatrom“ sufinansira Grad Banja Luka, a predstavlja sastavni dio strateškog projekta „Obrazovni program Nevid teatra 2017-2020“ podržanog od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske koji je dosad realizovan u 20 opština širom Republike Srpske.

Interaktivna – obrazovna predstava „Čudesni kontinenti”, autora teksta i reditelja Marka Dukića pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način. Govori o zlom zemljoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavljaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“, Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu pobijediti Vlastimira, te zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećujući brojna neobična mjesta. U predstavi, koja je izuzetno edukativna, djeca uče o geografskim pojmovima, kontinentima, životinjskom i biljnom svijetu, a interakcijom im je omogućeno da usmjeravaju tok radnje u pravcu u kojem ona žele. Slijedi principe savremenog teatra pokreta, namijenjena je mališanima uzrasta od tri do devet godina, a u njoj igraju Dejan Andrić i Marko Dukić.

Nakon izvođenja predstave biće održane dvije dramske radionice za uzrast djece od četiri do pet i od šest do devet godina. Djeca će imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama.

Na kraju jednodnevnog programa biće održano predavanje na temu „Uticaj interaktivnih predstava  i dramskih radionica u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece“. Predavanje ima za cilj da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi svima onima koji su zaintesteresovani za obrazovanje i vaspitanje djece olakšao primjenu u svakodnevnom radu.

By