Zaštita ćirilice je zaštita kulturnog nasljeđa Srba

Forum o ćirilici treba da doprinese jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa našeg naroda u vremenu kada smo jasno suočeni sa zanemarivanjem ćirilice, rečeno je na ovom skupu koji je u Banjoj Luci organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Prisutne akademike i ugledne lingviste, profesore srpskog jezika i brojne goste iz svijeta kulture, pozdravio je  predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je rekao da je očuvanje ćirilice pitanje opstanka srpskog naroda i  da štiteći ćirilicu štitimo opstanak, kulturu i tradiciju.

„Stručnoj javnosti ne treba da govorimo o izazovima koji su pred nama kada je u pitanju namjera drugih da nam srpski jezik otuđe i umanje mu značaj. Ovaj skup je način da se na jednom mjestu okupi akademska intelektualna zajednica i ponudi rješenje i smjernice za dalje djelovanje i kreiranje politika u čemu će imati punu podršku Vlade Republike Srpske“, rekao je premijer Višković.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić istakla je da vjeruje da će zaključci sa Foruma o ćirilici i dvije diskusije koje se odnose na javnu upotrebu ćirilice i upotrebu ćirilice u digitalnom dobu učiniti ozbiljan pomak na putu sistemskog rješavanja zaštite našeg pisma kao pitanja od nacionalnog značaja.

„Naš jezik i naše pismo, srpski jezik i ćirilica, jesmo mi sami. Oni su neodvojivi dio nas, našeg nacionalnog i kulturnog bića, naše narodnosti. Zato niti možemo niti smijemo otuđiti svoju sopstvenost“, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je  Forum o ćirilici ujedno i prvi korak u realizaciji nedavno potpisane Povelje o srpskom kulturnom prostoru, kojom je definisana zajednička politika djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i svih prostora na kojima živi srpski narod.

„Želimo jasno potcrtati da je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta naš primarni zadatak, kao i  očuvanje i afirmacija srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao neodvojivog dijela tog identiteta. To nikako ne isljučuje važnost i svih drugih kultura drugih naroda iz našeg najbližeg okruženja, i to želimo jasno naglasiti“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Posebni savjetnik ministra kulture i informisanja Srbije Dragan Hamović rekao je da treba da shvatimo da je ćirilica jedan od onih kulturnih simbola našeg naroda koji nas čine onim što jesmo.

Osvrnuo se na potpisanu Povelju o srpskom kulturnom prostoru i naglasio da je potpuno legitimno da se jedan istorijski narod, samosvojne kulturne tradicije koja ga određuje, međusobno poveže i uzajamno podupire.

„Okupila nas je tema koju prepoznajemo kao bitnu za naše kulturno i ukupno održanje“, istakao je Hamović dodavši da je na ovom polju potrebna akcija i da ćirlicu treba omiliti narodu.

Predsjednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da je latinica bila srpsko sekundarno pismo i u prošlosti a da svoj karakteristični znak, ćirilicu,  treba da očuvamo jer time sebi samima i drugima šaljemo poruku da mi sebe poštujemo.

„Jer, ako sebe poštujemo, poštovaće nas i drugi“, naglasio je Stanić i izrazio nadu da će Forum biti prekretnica kada je u pitanju odjelotvorenje zaštite ćirilice.

„Ćirilici treba da vratimo dostojanstveno mjesto u javnom prostoru i postoji mnogo načina kako  to da učinimo“, rekao je Stanić.

Predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj akademik Drago Branković istakao je da očekuje da će Forum o ćirilici ponuditi odgovore na pitanja kakvo je danas stanje ćirilice i kakvo mora biti sutra.

On je podsjetio na brojne stručne i naučne rasprave  organizovane na temu zaštite i afirmacije ćirilice u organizaciji Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj i dva javna univerziteta, kao i naučno-istraživačke projekte o poziciji srpskog jezika i zaštiti ćiriličnog pisma u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

By