Заштита ћирилице је заштита културног насљеђа Срба

Форум о ћирилици треба да допринесе јасном позиционирању ћирилице као нераскидивог симболичког елемента културног насљеђа нашег народа у времену када смо јасно суочени са занемаривањем ћирилице, речено је на овом скупу који је у Бањој Луци организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској.

Присутне академике и угледне лингвисте, професоре српског језика и бројне госте из свијета културе, поздравио је  предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је рекао да је очување ћирилице питање опстанка српског народа и  да штитећи ћирилицу штитимо опстанак, културу и традицију.

„Стручној јавности не треба да говоримо о изазовима који су пред нама када је у питању намјера других да нам српски језик отуђе и умање му значај. Овај скуп је начин да се на једном мјесту окупи академска интелектуална заједница и понуди рјешење и смјернице за даље дјеловање и креирање политика у чему ће имати пуну подршку Владе Републике Српске“, рекао је премијер Вишковић.

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић истакла је да вјерује да ће закључци са Форума о ћирилици и двије дискусије које се односе на јавну употребу ћирилице и употребу ћирилице у дигиталном добу учинити озбиљан помак на путу системског рјешавања заштите нашег писма као питања од националног значаја.

„Наш језик и наше писмо, српски језик и ћирилица, јесмо ми сами. Они су неодвојиви дио нас, нашег националног и културног бића, наше народности. Зато нити можемо нити смијемо отуђити своју сопственост“, рекла је Тривићева.

Она је истакла да је  Форум о ћирилици уједно и први корак у реализацији недавно потписане Повеље о српском културном простору, којом је дефинисана заједничка политика дјеловања у области културе Републике Српске и Србије, али и свих простора на којима живи српски народ.

„Желимо јасно потцртати да је очување културног и националног идентитета наш примарни задатак, као и  очување и афирмација српског језика и ћириличног писма као неодвојивог дијела тог идентитета. То никако не исључује важност и свих других култура других народа из нашег најближег окружења, и то желимо јасно нагласити“, рекла је министар Наталија Тривић.

Посебни савјетник министра културе и информисања Србије Драган Хамовић рекао је да треба да схватимо да је ћирилица један од оних културних симбола нашег народа који нас чине оним што јесмо.

Осврнуо се на потписану Повељу о српском културном простору и нагласио да је потпуно легитимно да се један историјски народ, самосвојне културне традиције која га одређује, међусобно повеже и узајамно подупире.

„Окупила нас је тема коју препознајемо као битну за наше културно и укупно одржање“, истакао је Хамовић додавши да је на овом пољу потребна акција и да ћирлицу треба омилити народу.

Предсједник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да је латиница била српско секундарно писмо и у прошлости а да свој карактеристични знак, ћирилицу,  треба да очувамо јер тиме себи самима и другима шаљемо поруку да ми себе поштујемо.

„Јер, ако себе поштујемо, поштоваће нас и други“, нагласио је Станић и изразио наду да ће Форум бити прекретница када је у питању одјелотворење заштите ћирилице.

„Ћирилици треба да вратимо достојанствено мјесто у јавном простору и постоји много начина како  то да учинимо“, рекао је Станић.

Предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској академик Драго Бранковић истакао је да очекује да ће Форум о ћирилици понудити одговоре на питања какво је данас стање ћирилице и какво мора бити сутра.

Он је подсјетио на бројне стручне и научне расправе  организоване на тему заштите и афирмације ћирилице у организацији Друштва чланова Матице српске у Републици Српској и два јавна универзитета, као и научно-истраживачке пројекте о позицији српског језика и заштити ћириличног писма у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске.

By