Zaštititi nasljeđe Branka Ćopića

„Književno djelo Branka Ćopića je od nemjerljivog značaja i Ministarstvo prosvjete i kulture je opredijeljeno da se Ćopićevo nasljeđe na odgovarajući način zaštiti”, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković koja je danas boravila u radnoj posjeti Krupi na Uni.

Pomoćnica je tom prilikom razgovarala sa načelnikom opštine Krupa na Uni Mladenom Kljajićem i predsjednicom Zavičajnog društva „Branko Ćopić” Dušankom Dakić, te  obišla Spomen-školu „Branko Ćopić” u Hašanima i rodnu kuću Branka Ćopića.

„Ovom piscu se ne pridaje značaj koji zaslužuje i spremni smo u saradnji sa lokalnom zajednicom razmotriti mogućnosti da se na primjeren način zaštiti nasljeđe Branka Ćopića, ali i radi na promociji njegovog stvaralaštva”, rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je spremno da se uključi i u druge projekte, ali očekuje veći angažman i inicijativu opštine.

Đakovićeva je podsjetila da je Ministarstvo uložilo 58.000 KM u obnovu Područnog odjeljenja u Hašanima i 30.000 KM u obnovu centralne Osnovne škole „Branko Ćopić” u Donjem Duboviku.

„Od 2015. godine, kada je Ministarstvo prosvjete i kulture, zajedno sa ostalim institucijama, obilježavalo stogodišnjicu Ćopićevog rođenja, i kada smo imali priliku da podržimo niz manifestacija i programa posvećenih ovom piscu, više se niko nije javio na naše konkurse i iskazao želju da se bavi Ćopićevim stvaralaštvom”, rekla je Đakovićeva i istakla da je upravo to jedan od razloga današnje posjete Krupi na Uni.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić  rekao je da će ovaj sastanak biti polazna tačka za naredne aktivnosti u vezi sa izgradnjom rodne kuće Branka Ćopića i drugih projekata iz programa „Bašta sljezove boje”.

By