Заштитити насљеђе Бранка Ћопића

„Књижевно дјело Бранка Ћопића је од немјерљивог значаја и Министарство просвјете и културе је опредијељено да се Ћопићево насљеђе на одговарајући начин заштити”, рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић која је данас боравила у радној посјети Крупи на Уни.

Помоћница је том приликом разговарала са начелником општине Крупа на Уни Младеном Кљајићем и предсједницом Завичајног друштва „Бранко Ћопић” Душанком Дакић, те  обишла Спомен-школу „Бранко Ћопић” у Хашанима и родну кућу Бранка Ћопића.

„Овом писцу се не придаје значај који заслужује и спремни смо у сарадњи са локалном заједницом размотрити могућности да се на примјерен начин заштити насљеђе Бранка Ћопића, али и ради на промоцији његовог стваралаштва”, рекла је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, Министарство је спремно да се укључи и у друге пројекте, али очекује већи ангажман и иницијативу општине.

Ђаковићева је подсјетила да је Министарство уложило 58.000 КМ у обнову Подручног одјељења у Хашанима и 30.000 КM у обнову централне Основне школе „Бранко Ћопић” у Доњем Дубовику.

„Од 2015. године, када је Mинистарство просвјете и културе, заједно са осталим институцијама, обиљежавало стогодишњицу Ћопићевог рођења, и када смо имали прилику да подржимо низ манифестација и програма посвећених овом писцу, више се нико није јавио на наше конкурсе и исказао жељу да се бави Ћопићевим стваралаштвом”, рекла је Ђаковићева и истакла да је управо то један од разлога данашње посјете Крупи на Уни.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљajић  рeкao је дa ћe oвaj сaстaнaк бити пoлaзнa тaчкa зa нaрeднe aктивнoсти у вeзи сa изгрaдњoм рoднe кућe Брaнкa Ћoпићa и других прojeкaтa из прoгрaмa „Бaштa сљeзoвe бoje”.

By