Izuzetna kulturna saradnja Srbije i Srpske

„Saradnja između Republike Srpske i Srbije na kulturnom  polju posljednjih nekoliko godina sve je snažnija, bliskost ovdašnje i naše kulturne scene i umjetnika je sve prisnija. To je vrijednost na čijem ćemo bogaćenju istrajavati i ubuduće“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević prisustvujući otvaranju 63. „Sterijinog pozorja“ u Novom Sadu.

On je istakao da učešće ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske i na ovogodišnjem „Sterijinom pozorju“ dovoljno govori samo za sebe.

„Kvalitet njihovog rada je njihova karta za ulazak na scenu pozorišnog festivala kojem je prestiž drugo ime i koji, na izvjestan način, znači mjeru kvaliteta rada u oblasti pozorišta uopšte“, rekao je ministar Malešević.

On je naveo da sama mogućnost da naši ambasadori kulture predstave svoj rad i izuzetne potencijale na ovako uglednoj sceni kao što je „Sterijinog pozorja“, svima u Republici Srpskoj služi na ponos.

„Upravo je ovo potvrda izuzetne kulturne saradnje kakvoj težimo na svim institucionalnim nivoima“, rekao je ministar Malešević i dodao da je zbirni potencijal naših pozorišnih stvaralaca, svih profila, izuzeto veliki i o tome svjedoče njihova gotovo svakodnevna priznanja ostvarena na domaćoj, ali i međunarodnoj pozorišnoj sceni.

Predstava „Švajcarska“ Narodnog pozorišta Republike Srpske i spisateljsko-rediteljskog dvojca Petra Mihajlovića i Milana Neškovića otvorila je takmičarski dio 63. „Sterijinog pozorja“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prije predstave, najprestižniji pozorišni festival na prostoru bivše Jugoslavije svojom besjedom otvorio je reditelj Nebojša Bradić, a u programu Festivala je devet takmičarskih predstava u selekciji nacionalne drame i tri u međunarodnom programu „Krugovi“.

By