Кинотека Републике Српске

Историјат

Кинотека Републике Српске републичка је установа културе чија је основна дјелатност филмска архивистика – прикупља, трајно чува и стручно обрађује филмове, односно филмску грађу и пратећи филмски материјал: фотографије, плакате, рекламне материјале, документацију, старе предмете из области кинематографије; како би их учинила доступним истраживачима, студентима, грађанству; те сарађује са сродним установама у земљи и иностранству, обавља размјену филмова и филмске грађе.

Кинотека Републике Српске основана је  одлуком владе као установа од посебног интереса за Републику Српску почетком 2009. године, када је званично престала са радом дјелатност „Срна филма“, чији је Кинотека правни сљедбеник. Претходно, кинотечка дјелатност одвијала се у оквиру „Срна филма“, јавног филмског предузећа Републике Српске, основаног 1992. године, с циљем да се прикупи и трајно сачува архивски филмски материјал у вези са непосредним ратним дешавањима на простору Републике Српске, БиХ и ширим српским просторима, из чега је израсла и документарна продукција „Срна филма“, прве и годинама једине продуцентске куће у Републици Српској.

Филмски архив Кинотеке Републике Српске

Једна од најмлађих установа културе у Републици Српској, Кинотека Српске настала је и развијала се аутохтоно, не наслиједивши, попут других установа културе,  ни материјалне, ни инфраструктурне,  ни кадровске ресурсе. Најзаслужнији за њен настанак и развој свакако су неколицина ентузијаста окупљених својевремено око „Срна филма“, који су се још 1993. године, осим снимања документарне филмске грађе и продукције документарних филмова, прихватили посла на прикупљању кинематографских остварења и стварању предуслова за настанак филмског архива Републике Српске.

Филмски фонд Кинотеке Републике Српске данас располаже значајном збирком играних филмова (више од 1000 наслова)  на 35 и 16 мм, како југословенске , тако и иностране продукције, углавном новијег периода (друга половина 20. вијека). У филмски фонд Кинотеке Републике Српске улази и збирка од више стотина документарних филмова на 16 и 35 мм, насталих на простору бивше Југославије од 1945. до 1991. године, те око 300 негатива,  различити архивски филмски материјали, филмски журнали , те велика колекција видео записа на бета, СВХС и ВХС стандардима, дигитални записи, тонски и магнетофонски записи, и др.

Значајан дио фонда  чини и комплетна архивска филмска грађа настала током рада „Срна филма“ – од 1992. до 2008. године, као и цјелокупна документарна продукција прве продуцентске куће у РС. Већина филмова из продукције „Срна филма“  освојила је бројне награде и признања на фестивалима документарног филма изван границе Републике Српске и тиме промовисала културно стваралаштво Републике Српске  и у најтежим ратним временима. Ту су и документарци других продуцената из РС.

Кинотека Републике Српске посједује и завидну колекцију музејски вриједних експоната филмске технике, те пратећег филмског материјала (плакате, фоотографије, каталози, брошуре и сл).

Филмски архив у којем је смјештена филмска грађа Републике Српске  налази на неколико километара од централног дијела Пала, у бившем војном објекту који је одлуком СО Пале додијељен Кинотеци на трајно коришћење.  Како још увијек није јасно дефинисан имовинско-правни статус овог објекта, изостала су  значајна инвестициона средства потребна за адаптацију и техничко опремање Филмског архива, у складу са међународним стандардима, што је један од предуслова да Кинотека РС у што скорије вријеме приступи Међународној федерацији филмских архива (ФИАФ). Дјелимична адаптација и санација објекта урађена је властитим средствима и трудом неколицине запослених у Кинотеци РС, тако да Филмски архив тренутно располаже са неколико адекватних депоа за смјештај филмског фонда, магацинима за технику, радионицама, простором за монтажу, салом за пројекције, изложбеним просторима, али без значајнијег систематског улагања у објекат и адекватног техничког опремања тешко да је могуће испунити све стандарде прописане међународним правилима.

Најзначајнија подршка у формирању и раду  Кинотеке Републике Српске стигла је од Југословенске кинотеке из Београда, која је, осим стручне и моралне подршке, уједно и највећи донатор, поклонивши Кинотеци Републике Српске више од 250 копија играних и документарних филмова југословенске и свјетске кинематографије. Не треба изоставити и депоненте: „Оскар-филм“ из Бање Луке, „Art Company“ из Кисељака, „Екран д.о.“ из Сарајева, који су, такође, дали велики допринос богаћењу филмског фонда Кинотеке Републике Српске. Ту су и поклони појединаца, попут Синише Ковачевића, који је, у знак подршке Кинотеци РС,  поклонио двије копије свог играног филма „Синовци“, те читав низ других донатора, који су у Кинотеци РС препознали установу у којој ће њихово филмско благо бити трајно сачувано.

Контакт

Јавна установа Кинотека Републике Српске
Српских ратника 4, 71 420 Пале
Република Српска
Тел/факс: + 387 57 223 596
Е-mail: kinоtekars@gmail.com

By