Kulturni centar Pale

Objekat Kulturnog centra Pale nalazi se u gradskom središtu opštine. Ima izutetno zanimljivu i dugu istoriju. Izgrađen je 1928. godine u spomen žrtvama Prvog svjetskog rata i prvobitni naziv mu je bio Dom žrtava. Za vrijeme komunističkog uređenja, jedno vrijeme je služio u vojne svrhe kao kasarna. Od 1992. do 1999. godine u ovom objektu je bila smještena Televizija Republike Srpske. Adaptacijom prostorija vraćena je prvobitna namjena objektu i od 4. septembra 1999. godine Javna ustanova za kulturu kreće sa organizovanjem kulturnih dešavanja na Palama.

Istorijski gledano, ovaj hram kulture skoro sve vrijeme postojanja imao je bogate kulturne sadržaje. U njemu su osnivana sokolska i kulturno-umjetnička društva, prikazivane pozorišne i filmske predstave. U jednom periodu služio je stanovništvu Pala kao školska ustanova gdje se sticalo osnovno obrazovanje. Postoji i podatak da je ovdje nekada bila smještena stomatološka ordinacija gdje je povremeno kao zubar iz Sarajeva dolazio poznati književnik Isak Samokovlija.

Kulturni centar Pale je centar kulturnih zbivanja sarajevsko-romanijske regije. U nedostatku pozorišta, ovdje se najčešće održavaju pozorišne i lutkarske predstave prilagođene maloj sceni. Redovno se prikazuju najznačajnija filmska ostvarenja, susreću se kulturno-umjetnička društva, održavaju likovne izložbe. Kulturni centar je pokretač i organizator nekoliko kulturnih manifestacija koje su odavno prerasle karakter lokalnog značaja, kao što su Konferencija beba, Sabor frulaša i etno muzike, Svetosavske svečanosti, Dani Duška Trifunovića.

U objektu Kulturnog centra Pale smješteni su i Narodna biblioteka Pale, SPKD „Prosvjeta“ Pale, Javna ustanova „SRNA film“, Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“ Pale i „Paljanske novine“.

Kontakt:

Kulturni centar Pale
Srpskih ratnika 4, 71 420 Pale
Tel: +387 57 227 132
E-mail:dom@paleo.net

www.kc-pale.org

By