Kulturno-obrazovni centar Novi Grad

Javna ustanova Kulturno-obrazovni centar Novi Grad osnovana je 1996. godine spajanjem Doma kulture, Radničkog univerziteta, Biblioteke, Galerije i Bioskopa u javnu ustanovu. Odlukom Skupštine opštine Novi Grad, 2007. godine formirano je kulturno-umjetničko društvo „Una“, koje djeluje pod okriljem JU KOC Novi Grad.

Tehnički resursi: Sala bioskopa, Galerija Zavičajnog muzeja, prostorije JU KOC-a (Radnički univerzitet), Vijećnica.

Galerija

Galerija u Novom Gradu, pored aktivnosti u izložbenom salonu gdje predstavlja samostalne i grupne izložbe likovnih umjetnika i prati aktuelna likovna događanja iz regiona, posebno izdvaja stalnu postavku Legata Stojana Ćelića, jednog od naših najznačajnijih slikara druge polovine XX vijeka, kritičara i teoretičara, profesora i akademika, osebujne pojave u modernom slikarstvu Jugoslavije. Legat se sastoji od 41 slike, grafike i crteža koje su nastale od 1955. do 1990. godine i proglašen je nacionalnim kulturnim dobrom. Pored postavke legata u novogradskoj galeriji izložena je i stalna postavka Likovne kolonije „Rakani“ koju organizujemo od 1985. godine. Ova kolonija je jedna od najstarijih i najkvakitetnijih u RS/BiH, u njenoj zbirci se čuva više od 450 djela savremenih slikara iz zemlje i inostranstva.

Zavičajni muzej

U okviru JU Kulturno-obrazovnog centra, više od 35 godina sistematski prikuplja, obrađuje i izlaže kulturno blago novogradske opštine sa izuzetno bogatom etnografskom i arheološkom zbirkom. Matična zgrada muzeja, Vijećnica u Novom Gradu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i tokom 2012. godine biće obnovljena, te će se stvoriti uslovi za izlaganje izuzetno vrijednih muzejskih eksponata koji se čuvaju u Novom Gradu.

Najpoznatija i jedna od najljepših građevina iz doba Austro-Ugarske u BiH jeste zgrada Vijećnice, smještena na samoj granici sa Republikom Hrvatskom, uz granični most na rijeci Uni. Vijećnica je sagrađena 1888. godine. Nažalost, u zadnjem ratu je teško oštećena i neupotrebljiva. Ovo kulturno dobro predstavlja umjetničko ostvarenje od velikog značaja za kulturni, naučni i umjetnički razvoj. Arhitektonski spomenik, Vijećnica, vršilo je uticaj na razvoj umjetnosti i duhovne kulture, pa sa tom namjenom treba da krene dalje, nakon završetka radova na rekonstrukciji objekta, 2012. godine, kada bi joj trebala biti vraćena prijašnja namjena Zavičajnog muzeja.

Teatar Scena

U oblasti scensko-pozorišnog djelovanja, nosilac aktivnosti je Teatar “ Scena“ Novi Grad koja, osim škole glume, priprema i izvodi pozorišne predstave i organizuje književnu koloniju. Teatar „Scena“ napravio je značajan korak ka izgradnji pozorišne kulture novogradske opštine i susjednih opština Krupe na Uni i Kostajnice gdje takođe aktivno radi sa mladim glumcima. Dobitnici prestižnih nagrada na festivalima u inostranstvu i BiH, pozorište koje radi isključivo sa vlastitim tekstovima, koji su više puta nagrađivani. U svom repertoaru do sada imaju 12 predstava, namijenjenih publici raznih dobnih skupina. Učestvovali su na više internacionalnih festivala od kojih izdvajamo 13. Internacionalni festival monodrame u Bitoli, te 15. Internacionalni festival Dadras u Subotici.

 

Kontakt:

Javna ustanova Kulturno obrazovni centar Novi Grad

Adresa: Mladena Stojanovića 7, 79220 Novi Grad

Tel: 00387 52 751-558Fax: 00387 52 751-769

e-mail: jukoc.novigrad@teol.net

kontak osoba: Jesenko Trbojević, direktor

www.kulturnoobrazovnicentar.com

 

By