Културно-образовни центар Нови Град

Јавна установа Културно-образовни центар Нови Град основана је 1996. године спајањем Дома културе, Радничког универзитета, Библиотеке, Галерије и Биоскопа у јавну установу. Одлуком Скупштине општине Нови Град, 2007. године формирано је културно-умјетничко друштво „Уна“, које дјелује под окриљем ЈУ КОЦ Нови Град.

Технички ресурси: Сала биоскопа, Галерија Завичајног музеја, просторије ЈУ КОЦ-а (Раднички универзитет), Вијећница.

Галерија

Галерија у Новом Граду, поред активности у изложбеном салону гдје представлја самосталне и групне изложбе ликовних умјетника и прати актуелна ликовна догађања из региона, посебно издваја сталну поставку Легата Стојана Ћелића, једног од наших најзначајнијих сликара друге половине XX вијека, критичара и теоретичара, професора и академика, осебујне појаве у модерном сликарству Југославије. Легат се састоји од 41 слике, графике и цртежа које су настале од 1955. до 1990. године и проглашен је националним културним добром. Поред поставке легата у новоградској галерији изложена је и стална поставка Ликовне колоније „Ракани“ коју организујемо од 1985. године. Ова колонија је једна од најстаријих и најквакитетнијих у РС/БиХ, у њеној збирци се чува више од 450 дјела савремених сликара из земље и иностранства.

Завичајни музеј

У оквиру ЈУ Културно-образовног центра, више од 35 година систематски прикуплја, обрађује и излаже културно благо новоградске општине са изузетно богатом етнографском и археолошком збирком. Матична зграда музеја, Вијећница у Новом Граду проглашена је националним спомеником Босне и Херцеговине и током 2012. године биће обновлјена, те ће се створити услови за излагање изузетно вриједних музејских експоната који се чувају у Новом Граду.

Најпознатија и једна од најљепших грађевина из доба Аустро-Угарске у БиХ јесте зграда Вијећнице, смјештена на самој граници са Републиком Хрватском, уз гранични мост на ријеци Уни. Вијећница је саграђена 1888. године. Нажалост, у задњем рату је тешко оштећена и неупотребљива. Ово културно добро представља умјетничко остварење од великог значаја за културни, научни и умјетнички развој. Архитектонски споменик, Вијећница, вршило је утицај на развој умјетности и духовне културе, па са том намјеном треба да крене даље, након завршетка радова на реконструкцији објекта, 2012. године, када би јој требала бити враћена пријашња намјена Завичајног музеја.

Театар Сцена

У области сценско-позоришног дјеловања, носилац активности је Театар “ Сцена“ Нови Град која, осим школе глуме, припрема и изводи позоришне представе и организује књижевну колонију. Театар „Сцена“ направио је значајан корак ка изградњи позоришне културе новоградске општине и сусједних општина Крупе на Уни и Костајнице гдје такође активно ради са младим глумцима. Добитници престижних награда на фестивалима у иностранству и БиХ, позориште које ради искључиво са властитим текстовима, који су више пута награђивани. У свом репертоару до сада имају 12 представа, намијењених публици разних добних скупина. Учествовали су на више интернационалних фестивала од којих издвајамо 13. Интернационални фестивал монодраме у Битоли, те 15. Интернационални фестивал Дадрас у Суботици.

 

Контакт:

Јавна установа Културно образовни центар Нови Град

Адреса: Младена Стојановића 7, 79220 Нови Град

Тел: 00387 52 751-558Фаx: 00387 52 751-769

е-маил: jukoc.novigrad@teol.net

контак особа: Јeсенко Трбојевић, директор

www.kulturnoobrazovnicentar.com

 

By