Лабораториј умјетности у природи “Арс Козара”

Арс Козара је лабораториј умјетности у природи који се одржава у простору Националног парка „Козара“. У току трајања лабораторија умјетници који учествују по пријави на конкурс или позиву, стварају умјетничке радове искључиво од природних материјала што је у складу са принципима покрета Умјетности у природи којег овај пројекат између осталог промовише.

Основни циљ пројекта је да допринесе развоју савремене умјетничке сцене Републике Српске, Босне и Херцеговине и њених туристичких, природних и културних потенцијала. Специфично, пројекат има за циљ помоћи локалним савременим умјетницима у њиховој умјетничкој продукцији, личној професионалној изградњи и каријери.

Постављање умјетничких радова унутар Националног парка „Козара“ доприноси изградњи разноврсности туристичке културне понуде парка. Промоција ових и осталих радова доприноси и промоцији Националног парка „Козара“ као туристичког одредишта, те постављања Приједора “на мапу” међународне умјетничке сцене.

Истичући чињеницу да се Арс Козара наслања на умјетничке праксе покрета Умјетности у природи, у досадашњим издањима наглашаван је значај успостављања хармоничнијег односа умјетника (и људи уопште) према природи.

Један од основних мотива који је посебно добио на значају у задњих неколико година реализовања Арс Козаре јесте потреба да се умјетницима наше савремене сцене пружи платформа за остваривање умјетничких идеја, самопромоцију, стицање неопходног искуства у раду на терену, размјену искустава са локалним и иностраним умјетницима.

By