Ликовна колонија „Ласта” Лакташи

Ликовна колонија „Ласта” је одржана први пут у Слатини 2006. године, на подручју општине Лакташи у организацији Савеза параплегичара Републике Српске. „Хуманост прије свега” је мото који је на првом сазиву, окупио 16 ликовних умјетника. Након три године организовања Ликовне колоније „Ласта”, Савез параплегичара Републике Српске је предложио да од 2009. године организацију преузме ЈУ „Центар за културу и образовање” Лакташи. С обзиром да је, ЈУ „Центар за културу и образовање”  Лакташи од самог оснивања Ликовне колоније „Ласта” била укључена у организацију исте, ова идеја је са радошћу прихваћена.

Реализација пројекта Ликовна колонија „Ласта“ је неопходна за општину Лакташи како би се одржала популаризација ликовне умјетности и заинтересованост грађана који, захваљујућу едукацији током колоније, редовно посјећују и друге  изложбе и ликовне радионице које се организују током године.

У раду Колоније учествују еминентни сликари из Републике Српске/БиХ и осталих земаља бивше Југославије као и европских земаља, чији избор врши Умјетнички савјет Колоније. Настала дјела улазе у фундус умјетничке галерије ЈУ „Центар за културу и образовање“ Лакташи.

By