Ликовна колонија „Ракани“ Нови Град

Ликовна колонија „Ракани“ од свог првог сазива 1985. године  је једна од најстаријих и  најквалитетнијих колонија које се организују у Републици Српској. Колонију организује Културно-образовни центар Нови Град, сваког августа,  гдје сликари по позиву Умјетничког савјета Колоније бораве и стварају у граду на ријеци Уни.

Збирка дјела „Ракани“ пружа увид у ликовне токове у региону и својом цјеловитошћу свједочи о тридесет година постојања колоније и квалитетног концепта рада који је важио од самих почетака. То највише можемо захвалити проф. Бошку Карановићу и академику Стојану Ћелићу, као и ангажованим организаторима који од 1985. године  промишљено стварају ликовну збирку којом би се могле поносити  и знатно веће културне средине.

Учесници колоније су академски сликари са респектабилним стваралачким и излагачким дјеловањем и у изузетним случајевима апсолвенти академија. У фундусу ликовне колоније „Ракани“ чувају се дјела: С. Ћелића, Б. Карановића, Б. Милјуша, М. Антоновића, З. Мандића, Ј. Вешовић, Р. Лалића, М. Бербера, Б. Дамјановског, С.Ђорђића, В. Петровић, М. Копање, В. Совилја, Весне и Р. Кнежевића, В. Живковића и других аутора који су својим радом осигурали значајно мјесто у нашем савременом сликарству. Поред њих, значајан број представљају млађи сликари којима се пружа простор за умјетничку афирмацију.

Збирка ликовне колоније „Ракани“ броји преко 500 умјетничких дјела у власништву Галерије Културно- образовног центра Нови Град.

By