Ликовно-еколошка колонија „Бардача-Србац

Ликовно-еколошка колонија „Бардача-Србац“ основана је 1984. године с циљем да се природна богатства и љепоте општине Србац, а прије свега природног резервата Бардача, заштите од загађивања.

До сада је без прекида одржан 31 сазив колоније, а у фундусу се налазе  578 дјела еминентних умјетника.

Идеја о оснивању Прве југословенске ликовно-еколошке колоније на Бардачи, родила се на острву ИЖУ, на тамошњој ликовној колонији у љето 1983. године. Покретачи идеје били су новосадски сликар РАЈКО ПЕТКОВИЋ, родом из Српца, СВЈЕТЛАНА ВУЈОВИЋ и МИРЈАНА КОБЕ, еколози из Љубљане.  Ову идеју Рајко Петковић  је предочио неколицини умјетника у Новом Саду окупљеним око „Ликовног дворишта“ и они су одушевљено прихватили. Одлази у Париз и из Париза шаље програм Ликовно-еколошке колоније Угљеши Петковићу (тадашњем директору Народног универзитета), Скупштини општине Србац и ликовним умјетницима из атељеа Петроварадинске тврђаве.

Након обављених припремних договора, заједнички је одлучено:

  • да се у мају 1984. године оснује Прва југословенска ликовно-еколошка колонија на Бардачи с циљем да се природна богатства и љепоте општине Србац, а прије свега природног резервата Бардача заштите од загађивања,
  • да се еколошким поставкама просторно  уређује мјесто Србац,
  • да се инсистира на очувању човјекове околине у складу са еколошким постулатима, а да ликовни умјетници кроз своја дјела дају допринос на тему  „Умјетност у екологији – екологија у умјетности“,
  • обавезе умјетника према Колонији су да својим умјетничким радом допринесу буђењу културно-алтернативне еколошке свијести ширих, универзалних размјера.
By