Međunarodni festival pozorišta za djecu, Banja Luka

Na Festivalu pozorišta za djecu u Banjoj Luci učestvuju isključivo profesionalni teatri za djecu iz Evrope i svijeta, a koji izvode predstave različitih scenskih formi kao što su lutkarska, dramska, ulični teatar, te eksperimentalne predstave za djecu i mlade. Svake godine na Festivalu učestvuju teatri iz desetak država.

U okviru Međunarodnog festivala pozorišta za djecu svake godine organizuje se i Susret pisaca za djecu sa svojom mladom čitalačkom publikom, promovišu knjige iz domena teatarske umjetnosti za djecu i dječije književnosti, a posebno značajno mjesto posljednjih pet godina zauzima predstavljanje lutkarstva jednog naroda.

U okviru predstavljanja lutkarstva jednog naroda već nekoliko godina sa velikom pozornošću javnosti u Republici Srpskoj i BiH organizuje se i Izložba najljepših igrajućih lutaka iz njihovih profesionalnih teatara, a u interesu boljeg uvida u razvoj lutkarsta zemlje čije se lutkarstvo promoviše.

Festival je takmičarskog karaktera. Ocjenjuje ga međunarodni žiri koji  dodjeljuje nagrade: Gran pri, nagrade za režiju, scenografiju, muziku, pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Više informacija o festivalu na stranici Dječijeg pozorišta Republike Srpske

By