Nominacija Nevesinjske olimpijade na Uneskovu listu

„Muzej Hercegovine u Trebinju započinje rad na prezentovanju i promociji Nevesinjske olimpijade jer smo ovu godinu odredili kao godinu nominacije Nevesinjske olimpijade na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa“, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković otvarajući izložbu „Nevesinjska olimpijada“ u Muzeju Hercegovine.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržava izložbe  ovakvog karaktera jer doprinose kulturološkom obrazovanju javnosti, a naročito mladih, koji se kroz prezentaciju upoznaju sa kulturnim obrascima iz  prošlosti, uče da ih razumiju, čuvaju i primjenjuju,  izgrađujući savremen kulturni identitet protkan tradicijom predaka.

„Upravo večerašnja izložba koja je posvećena Nevesinjskoj olimpijadi, pruža mogućnost da se što više ljudi  upozna sa značenjem, a i sa značajem njegovanja  tradicionalnog nasljeđa, kroz koje su se identifikovale i odgajale generacije naraštaja sa ovih prostora“, istakla je Đakovićeva.

Ona je pojasnila da će Nevesinjska olimpijada, ukoliko bude upisana, biti treće kulturno dobro na Uneskovoj listi iz Republike Srpske i BiH.

„To je veoma važno jer i mnogo veće i razvijenije zemlje od nas nemaju toliki broj proglašenih i uvrštenih nematerijalnih kulturnih dobara“, rekla je Đakovića podsjećajući da su na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva iz Republike Srpske do sada uvršteni,  2014. godine, „Zmijanjski vez“ i 2018. godine, „Branje trave ive na Ozrenu“.

Autor izložbe viši kustos etnolog Muzeja Hercegovine Božana Đuzalović rekla je da izložbu čine panoi na kojima je predstavljen istorijat Olimpijade, pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija.

„Poseban kuriozitet je prvi plakat za konjičke trke iz 1891. godine koji se čuva u crkvenoj arhivi u Nevesinju. Osim panoa, na izložbi su prikazani trofeji i nagrade, koje su dodjeljivane u pojedinim disciplinama, kao i plaketa `Zlatna turistička ruža` dodijeljena Nevesinjskoj olimpijadi za najbolju turističku manifestaciju 2009. godine”, navela je Đuzalovićeva.

Značajan doprinos tokom pripreme ove izložbe dao je i novinar Radio-Nevesinja Dragomir Grahovac, koji je istakao da su prve konjičke trke na Bratačkom lugu održane davne 1886. godine, iako postoji usmeno predanje da ta tradicija postoji još od turskog vremena. Nakon pauze za vrijeme Prvog svjetskog rata, manifestacija je ponovo oživljena – ovaj put pod okriljem tadašnjeg ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, što je i zlatni period razvoja konjičkog sporta u Nevesinju.

”Nevesinjska olimpijada” je jedno od najznačajnijih nematerijalnih dobara i kao takva je na Listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske i BiH.

Na Nevesinjskoj olimpijadi učestvuju takmičari različite starosne dobi iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.  Organizator olimpijade je opština Nevesinje i Vlada Republike Srpske, a izložba u Muzeju Hercegovine  organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

By