Pobjednici prvog kviza „ Muzeji u pokretu“

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske započela je realizacija projekta „Muzeji u pokretu“, koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama. Prva faza ovog projekta koji će se realizovati u 28 opština podrazumijevala je specijalan edukativni program u kome su učestvovali đaci šestih i sedmih razreda iz četiri osnovne škole u Banjaluci (OŠ „Ivo Andrić“, OŠ Branko Ćopić“, OŠ „Jovan Jovanović – Zmaj“ i OŠ „Aleksa Šantić“). Tokom trajanja edukativnog programa učenici i učenice su bili u prilici da se upoznaju sa radom Muzeja, da obiđu aktuelnu izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ uz pripremljeno specijalno vođenje kroz izložbu. Nakon obilaska muzeja, učenici su uz kustose muzeja i banjalučkog glumca Duška Mazalicu učestvovali u interaktivnom kvizu iz oblasti likovne umjetnosti.

Naši osnovci pokazali su zavidno znanje iz oblasti likovne umjetnosti, nakon dva polufinala i neizvjesne finalne borbe, pobjedu su odnijeli učenici Ana Maksimović, Andrej Kneževiću, Miloš Škrbić i nastavnica likovne kulture Svjetlana Lazić iz “Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj” koji su osvojili vrijedne nagrade i pobjednički pehar.

Projekat “Muzeji u pokretu” realizuje se u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH, pod pokroviteljstvom kancelarije UNESKO-a u BiH.

Projekat se realizuje u sklopu projekta „Dijalog za budućnost”: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH”, koji implementiraju UNESKO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

By