Podrška nacionalnim manjinama u njegovanju kulture

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture Milica Kotur prisustvovala je promociji publikacije i dokumentarnog filma „Upoznajmo nacionalne manjine“ u Prijedoru.

Projekat „Upoznajmo se“ sprovodi Savez nacionalnih manjina Republike Srpske u saradnji sa osnovnim školama i lokalnim zajednicama. Učestvovali su učenici 12 osnovnih škola  a zadatak je bio da na kreativan način predstave i upoznaju se o istoriji, kulturi, tradiciji, kulinarskim specijalitetima 17 nacionalnih manjina na području BiH.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa Milica Kotur istakla je da Ministarstvo prosvjete i kulture podržava nacionalne manjine u njegovanju njihove tradicije i kulture i da su u prošloj godini sufinansirana 24 projekta nacionalnih manjina.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da slijedi republičko takmičenje sredinom juna u Trebinju.

Predsjednik Udruženja Slovenaca „Lipa“ Alenka Uduč rekla je da u BiH živi 17 nacionalnih manjina i da je ovo dobra prilika za upoznavanje i onih čije običaje i kulturu prijedorski osnovci do sada nisu poznavali.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Prijedora Monja Kasalović rekla je da Prijedor predstavlja primjer dobre prakse u zaštiti prava nacionalnih manjina i godinama je dio projekata kojima se unapređuju njihova prava.

Projekat „Upoznajmo se” dio je projekta „Jačanje nacionalnih manjina u BiH” programa EU i Savjeta Evrope „Horizontalna facilitacija za zapadni Balkan i Tursku”.

By