Подршка националним мањинама у његовању културе

Начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа у Министарству просвјете и културе Милица Котур присуствовала је промоцији публикације и документарног филма „Упознајмо националне мањине“ у Приједору.

Пројекат „Упознајмо се“ спроводи Савез националних мањина Републике Српске у сарадњи са основним школама и локалним заједницама. Учествовали су ученици 12 основних школа  а задатак је био да на креативан начин представе и упознају се о историји, култури, традицији, кулинарским специјалитетима 17 националних мањина на подручју БиХ.

Начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа Милица Котур истакла је да Министарство просвјете и културе подржава националне мањине у његовању њихове традиције и културе и дa су у прошлој години суфинансирана 24 пројекта националних мањина.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер истакао је да слиједи републичко такмичење средином јуна у Требињу.

Предсједник Удружења Словенаца „Липа“ Аленка Удуч рекла је да у БиХ живи 17 националних мањина и да је ово добра прилика за упознавање и оних чије обичаје и културу приједорски основци до сада нису познавали.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Приједора Моња Касаловић рекла је да Приједор представља примјер добре праксе у заштити права националних мањина и годинама је дио пројеката којима се унапређују њихова права.

Пројекат „Упознајмо се” дио је пројекта „Јачање националних мањина у БиХ” програма ЕУ и Савјета Европе „Хоризонтална фацилитација за западни Балкан и Турску”.

By