Podrška takmičenju muzičkih škola

„Republičko takmičenje muzičkih škola za Ministarstvo prosvjete i kulture predstavlja jedno od najznačajnijih takmičenja“, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković na otvaranju ovog takmičenja u Pozorištu u Prijedoru.

Đakovićeva je istakla de muzika zauzima značajno mjesto u odgajanju  i obrazovanju mladih, jer snažno podstiče kreativnost i stvaralaštvo.

„Kroz afirmaciju muzike, koja je  protkana kulturom i umjetnošću, stvara se kod učenika neraskidiv   odnos prema lijepom, jer obogaćujući svoj emocionalni  svijet izoštravaju i svoj umjetnički senzibilitet“, rekla je Đakovićeva.

Republičko takmičenje muzičkih škola okupilo je ove godine 350 učenika iz 12 muzičkih škola, koje će se takmičiti  u različitim disciplinama.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je uvijek insistirao da se ova takmičenja ne održavaju samo u Banjaluci, iako ona ima najbolje uslove, nego da im je cilj da svako takmičenje i svaka sredina koja želi bude organizator.

„Nadam se da će u ova dva dana najbolji učenici iz muzičkih škola svojim umijećem i znanjem pokazati najviše što mogu i da će ovo takmičenje biti uspješno, a Zavod je tu da ga podrži”, rekao je Damjanović i zahvalio domaćinu i organizatoru takmičenja,  Muzičkoj školi „Savo Balaban” i Gradu Prijedoru.

Direktor Muzičke škole „Savo Balaban” Aljoša Novaković istakao je da će se takmičenje odvijati u sedam disciplina – klavir, solo pjevači, solfeđo, harmonija, muzički oblici, duvači/drveni i limeni i orkestri.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će nakon osam godina građani imati priliku da vide i čuju nastupe učenika na takmičenju muzičkih škola.

„Narednih dana imaćemo priliku da prisustvujemo izuzetnom događaju, a vjerujem da će naši gosti imati ugodan boravak u gradu, koji je i dalji podsticaj mladim ljudima da se bave muzikom i da se upisuju u muzičku školu”, rekao je Đaković.

By