Позориште Приједор

Позориште Приједор као институција постоји скоро шест деценија. Почеци позоришног живота у Приједору вежу се са настанком и радом Српског- православног црквеног пјевачког друштва Вила, које је утемељено 1885. године као једно од најстаријих у Босни и Херцеговини. Драмска секција која је убрзо оформљена и која је дјеловала у континуитету са правом се може сматрати претечом Позоришта Приједор.

Тридесетих година XX вијека позоришни живот у Приједору највише је био под утицајем Народног позоришта Врбаске бановине из Бањалуке, које је основано 1930. године. Након застоја изазваног ратом први знаци обнављања позоришне активности показују се већ 1945. године. У јесен, те исте године, гашењем Виле, драмски аматери организују рад унутар РКУД Младен Стојановић.

Оснивање Аматерског позоришта Приједор, као засебне институције, услиједиће 23. новембра 1953. године, а прва остварена представа била је Подвала Милована Глишића, у режији Зорана Панића.

Као нормалан слијед свега што је везано за позоришну дјелатност у Приједору, приједорска привреда и општина изградили су намјенски сценски објекат 1977. године.
Позориште Приједор Приједор остварује велики број властитих активности, домаћин је многим позоришним кућама, али и културним, политичким, привредним и спортским садржајима. Такође, Позориште Приједор биљежи стална гостовања на терену, у сусједним општинама и иностранству.

Позориште Приједор је већ неколико година домаћин и суорганизатор двије значајне републичке културне манифестације: Међународни фестивал хорова Златна вила и Књижевни сусрети на Козари.

За све напоре на пољу развоја и ширења културе у граду на Сани, Позоришту Приједор је 2011. године додијељена Награда општине Приједор.

ПОЗОРИШТЕ ПРИЈЕДОР
Бранислава Нушића 11
79 101 Приједор
Тел /факс +387 52 211 116
e-mail: pozoristeprijedor@prijedor.com

By