Potpisana Povelja o srpskom kulturnom prostoru  

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević potpisali su u Sremskim Karlovcima Povelju o srpskom kulturnom prostoru.

Potpisivanje Povelje  predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost dva ministarstva, dvije vlade da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetiteljsku politiku.

„Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak. Povelja povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju, gdje god se nalazili jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice jednog političkog, odnosno državnog prostora. Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina“, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla opredjeljenost da se ulože dodatni napori da se srpski nacionalni identitet afirmiše kroz isticanje pozitivnih vrijednosti srpskog naroda u svim sferama djelovanja.

„Srpska kultura je veličanstvena i opstala je uprkos brojnim iskušenjima kroz koje je ovaj narod prolazio od samog nastanka. Iskušenja našeg naroda danas nisu ništa manja od onih u prošlosti. Uz snažnu svijest o tome, današnjim činom i jasnom opredijeljenošću da osnažimo sopstvene vrijednosti, otvaramo novu stranicu očuvanja našeg nacionalnog identiteta“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Prema njenim riječima, zajedničko opredjeljenje je rad na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoju savremenog stvaralaštva, što podrazumijeva uspostavljanje tješnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru, a koja nikako ne isljučuje saradnju sa kulturama drugih naroda iz najbližeg okruženja.

„Čvrsto vjerujem da ovaj dokumet može i hoće dodatno osnažiti put očuvanja onog što nam je zajedničko i što čini osnovno polazište našeg nacionalnog i kulturnog bića, a što smo dužni zavještati budućim generacijama“, rekla je Trivićeva.

Ministar  Vukosavljević istakao je da Povelja koja je potpisana predstavlja izraz svijesti o međusobnoj upućenosti i izraz spremnosti da se zajedno djeluje na temeljnom području koje čini jedan narod, a to je kultura.

„Kad nismo imali slobodu i državu, održale su nas vrednosti i figure našeg nasleđa. Ko zna ko je i odakle je, spremniji stupa u šire integracije, zna bolje čemu treba da teži“, naglasio je ministar i dodao da to pravo na čuvanje kulturnih osobenosti priznajemo i drugima i podstičemo i druge da budu ono što jesu.

On je istakao da je ovo tek početak usmjerenog rada da se kulturni potencijali našeg naroda što potpunije ostvare, ma gdje živjeli, kao i da predstavlja izraz odgovornosti države Srbije da kroz kulturu objedinjuje svoj narod.

„Srbija i Srpska su stubovi toga poduhvata, i misliće i delaće u smeru koji je Povelja o srpskom kulturnom prostoru naznačila, na opštu korist a ni na čiju štetu. Hvala svima koji su ovaj čin podržali”, zaključio je Vukosavljević.

Svečanost u Karlovačkoj gimnaziji, kojoj su prisustvovali predsjednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, predstavnici srpskik kulturnih organizacija iz Srbije i sa svih strana srpskog kulturnog prostora, započela je izvođenjem pjesme „Vostani Serbie“, a pjesmu Jovana Dučića „Ave  Serbia‟ govorio je glumac Jugoslav Krajnov.

By