Потписана Повеља о српском културном простору  

 

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић потписали су у Сремским Карловцима Повељу о српском културном простору.

Потписивање Повеље  представља опредјељење, тежњу и одлучност два министарства, двије владе да утврдe заједничку стратешку културно-просвјетитељску политику.

„Очување културног и националног идентитета је наш примарни задатак. Повеља повезује све Србе у њиховом културолошком дјеловању, гдје год се налазили јер границе културног простора није могуће свести у границе једног политичког, односно државног простора. Српска култура је јединствена на сваком простору на којем српски народ живи у оквиру или изван граница његових државних творевина“, рекла је Тривићева.

Она је истакла опредјељеност да се уложе додатни напори да се српски национални идентитет афирмише кроз истицање позитивних вриједности српског народа у свим сферама дјеловања.

„Српска култура је величанствена и опстала је упркос бројним искушењима кроз које је овај народ пролазио од самог настанка. Искушења нашег народа данас нису ништа мања од оних у прошлости. Уз снажну свијест о томе, данашњим чином и јасном опредијељеношћу да оснажимо сопствене вриједности, отварамо нову страницу очувања нашег националног идентитета“, рекла је министар Наталија Тривић.

Према њеним ријечима, заједничко опредјељење је рaд нa oчувaњу мaтeриjaлнoг и нeмaтeриjaлнoг културнoг нaсљeђa, пoсeбнo српског језикa и ћириличнoг писмa, aли и рaзвojу сaврeмeнoг ствaрaлaштвa, штo пoдрaзумиjeвa успостављање тјешње сарадње на српском културном простору, а која никако не исључује сaрaдњу са културама других народа из најближег окружења.

„Чврсто вјерујем да овај докумет може и хоће додатно оснажити пут очувања оног што нам је заједничко и што чини основно полазиште нашег националног и културног бића, а што смо дужни завјештати будућим генерацијама“, рекла је Тривићева.

Министар  Вукосављевић истакао је да Повеља која је потписана представља израз свијести о међусобној упућености и израз спремности да се заједно дјелује на темељном подручју које чини један народ, а то је култура.

„Кад нисмо имали слободу и државу, одржале су нас вредности и фигуре нашег наслеђа. Ко зна ко је и одакле је, спремнији ступа у шире интеграције, зна боље чему треба да тежи“, нагласио је министар и додао да то право на чување културних особености признајемо и другима и подстичемо и друге да буду оно што јесу.

Он је истакао да је ово тек почетак усмјереног рада да се културни потенцијали нашег народа што потпуније остваре, ма гдје живјели, као и да представља израз одговорности државе Србије да кроз културу обједињује свој народ.

„Србија и Српска су стубови тога подухвата, и мислиће и делаће у смеру који је Повеља о српском културном простору назначила, на општу корист а ни на чију штету. Хвала свима који су овај чин подржали”, закључио је Вукосављевић.

Свечаност у Карловачкој гимназији, којој су присуствовали предсjедник Покрајинске Владе Игор Мировић, Његово Преосвештенство епископ сремски Василије, предсjедник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, предсjедник Матице српске Драган Станић, представници српскик културних организација из Србије и са свих страна српског културног простора, започела је извођењем пјесме „Востани Сербие“, а пjесму Јована Дучића „Аве  Сербиа‟ говорио је глумац Југослав Крајнов.

By