Radionice za talentovane učenike  u Andrićgradu

Trodnevna radionica za učenike koji budu nagrađeni na ovogodišnjem konkursu Ministarstva prosvjete i kulture „Zašto je kultura (meni) važna?“ biće održane početkom aprila u Andrićgradu u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, potvrđeno je na današnjem sastanku pomoćnika ministra za kulturu Tanje Đaković i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, održanom u Višegradu.

Pomoćnik ministra Tanja Đaković rekla je da Ministarstvo prosvjete i kulture drugu godinu zaredom organizuje konkurs za izbor najboljih  radova učenika srednjih koji im omogućava svu slobodu iskazivanja talenata i kreativnosti u različitim oblastima umjetnosti.

„Ovo je jedan od nama veoma važnih projekata kojima snažno želimo afirmisati talentovane učenike i ujedno odgovoriti nekim od osnovnih strateških polazišta koja se odnose na razvoj kulturne pismenosti u zajednici, razvoj publike te popularizaciju umjetnika i umjetnosti“, naglasila je Đakovićeva.

Ona je istakla da je specifičnost ovog konkursa u tome što nagrade nisu materijalne, nego iskustvene, te da će iskustva sa akademskim umjetnicima nagrađeni učenici ove godine dijeliti u Višegradu.

„Ove godine smo odlučili da se obratimo opštini Višegrad i njenom rukovodstvu, da ih zamolimo za saradnju i partnerstvo i vjerujem da će rezultati dogovorene saradnje biti od značaja za sve učesnike i partnere u realizaciji“, rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je riječ o trodnevnom kampu gdje će, u saradnji sa RTRS-om i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, biti organizovana edukativna radionica za pobjednike među srednjoškolcima iz svim kategorijama u oblasti umjetnosti.

„Radionice će se snimati na raznim lokacijama, tako da će to biti prilika da djeca nauče nešto novo, da steknu nova znanja i iskustva, nove vještine u umjetnosti i stvaranju u jednoj sredini koja sama po sebi odiše umjetnošću, kao što je to slučaj sa Andrićgradom”, rekla je Đakovićeva.

Načelnik opštine Mladen Đurević zahvalio je predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske što su izabrali Višegrad za organizaciju ove manifestacije.

“Kroz ovu edukativnu radionicu djeca će moći da iskažu svoje kreativnosti i sposobnosti. Vjerujem da će Višegrad i Višegrađani biti pravi domaćini kao što su uvijek bili. Vjerujem da će djeca, profesori i predstavnici Ministarstva odnijeti najbolje utiske iz naše opštine”, rekao je Đurević.

On je napomenuo da se na sastanku razgovaralo i o drugim kulturnim projektima koji se održavaju u Višegradu, za koje opština ima veliku podršku resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, raspisalo je u januaru konkurs za podršku učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj koji imaju afiniteta za umjetnost pod nazivom “Zašto je kultura /meni/ važna?”, a koji se odnosi na šest oblasti umjetnosti.

Na prošlogodišnjem konkursu nagrađena su  32 talentovana srednjoškolca iz Republike Srpske. Oni su kao nagradu dobili priliku da, zajedno sa svojim  profesorima/mentorima, provedu jedan dan sa afirmisanim umjetnicima koji su im organizovali  edukativne radionice, svako u svojoj oblasti umjetnosti. Sve radionice su i snimane te pretočene u posebnu televizijsku emisiju „Meni je važno!“, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

By