Sličnosti i razlike percepcija umjetnica

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovala je otvaranju izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“, koja preispituje zastupljenost i vidljivost žena na savremenoj umjetničkoj sceni, a koja je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske realizovana u saradnji sa Britanskim savjetom (British council).

Izložba predstavlja djela 14 najznačajnijih britanskih umjetnica u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, različitih generacija, od savremenih mlađih, umjetnica srednjih generacija i onih koje pripadaju umjetnosti iz vremena Jugoslavije.

Izložbu je svečano otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je  istakla važnost objedinjavanja djela umjetnika iz Velike Britanije i sa naših prostora, koji umjetničkim izrazom šalju određene poruke.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je žena u fokusu izložbe.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild naglasio je da se nastavlja dobra tradicija saradnje Britanskog savjeta i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kustos izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u četiri segmenta, i to “Refleksija”, “Izloženost”, “Rodna tijela” i “Duh”.

Izložba Percepcije do sada je prikazana u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinje, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini, a poslije postavke u Banjoj Luci, njena zadnja stanica u okviru balkanske turneje je Muzej savremene umetnosti u Skoplju.

Izložba u Banjoj Luci, koja je nazvana po djelu jedne umjetnice iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Sandre Dukić, biće otvorena do  27. maja 2019. godine

By