Stećci na Listi svjetske baštine

Uneskov Komitet za svjetsku baštinu odlučio je 15. jula u Istanbulu da uvrsti na Listu svjetske baštine srednjovjekovne nadgrobne spomenike – stećke, koje su zajednički nominovale Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

“Stećci – Srednjovjekovni nadgrobni spomenici” nominovani su na Listu svjetske baštine zajedničkim naporima četiri zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, a njihova saradnja u tom procesu je visoko istaknuta i u diskusiji na 40. zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu, uz ocjene da predstavlja snažnu poruku mira, tolerancije, dijaloga i međusobnog razumijevanja.

U regionu je do sada pronađeno više od 70.000 srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na više od 3.300 grobalja, a za Listu svjetske baštine predložena je serijska nominacija od 30 grobalja sa 4.100 stećaka koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, zapadnoj Srbiji, zapadnoj Crnoj Gori, centralnoj i južnoj Hrvatskoj.

Članovi Komiteta za svjetsku baštinu čestitali su predstavnicima sve četiri zemlje upis stećaka na Listu svjetske baštine, a u ime Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, zahvalio je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je istakao da je time krunisan rad velikog broja eksperata iz sve četiri zemlje i da je još jednom pokazano da je kultura iznad politike i da ne poznaje granice.

On je naglasio da stećci zauzimaju izuzetno mjesto u kulturnim politikama sve četiri zemlje te da su sve četiri zemlje čvrsto posvećene implementaciji Uneskove Konvencije za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa i zadovoljne što bogatu riznicu kulturne baštine čovječanstva mogu dodatno da obogate stećcima.

U toku rasprave prihvaćeni su amandmani koji se odnose na preporuke državama članicama šta još treba da urade radi zaštite stećaka od klimatskih promjena, urbanizacije i drugih uticaja, te kako da održavaju zone zaštite (tampon zone) i sl. Sve države su obavezane da do 1. septembra 2017. godine dostave izvještaj o implementaciji mjera zaštite na tim spomenicima.

Odluka Komiteta za svjetsku baštinu predstavlja rezultat šestogodišnjeg rada velikog broja eksperata i izuzetnog zajedničkog diplomatskog napora BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u proteklom periodu. Članice Komiteta naglasile su veliku simboliku zajedničke nominacije četiri zemlje kao snažne poruke mira i saradnje u regionu.

By