JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik

JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik osnovana je 1946. godine. U prvoj godini svoga postojanja imala je 423 knjige i 85 čitalaca. Biblioteka, danas,  posjeduje preko 70.000 publikacija svih stručnih grupa.

Bibliotečka djelatnost se odvija kroz rad odjeljenja za odrasle, odjeljenja za djecu, odjeljenja periodike, zavičajnog odjeljenja, čitaonice i čitaonice za slijepa i slabovida lica, kao i u dva područna odjeljenja u Roćeviću  i Kozluku.

U čitaonici koja raspolaže sa 20 mjesta građani se mogu koristiti stručnom literaturom, dnevnom i nedeljnom štampom, a učenici i studenti u moderno opremljenom i ugodnom ambijentum mogu da uče, pišu seminarske, diplomske i stručne radove.  Internet čitaonica  ima pet računara sa punim pristupom internetu, a koji su na raspolaganju svim korisnicima bibliotečkih usluga.

Radne zadatke i obaveze kao i programske aktivnosti kao što su promocije knjiga, izložbe, tribine, radionice i drugi sadržaji namijenjeni svim strukturama građana, obavlja osam izvršilaca od čega je jedan izvršilac raspoređen u područnom odjeljenju  biblioteke u Roćeviću i Kozluku.

Aktuelna izdavačka djelatnost se kontinuirano prati i fond obnavlja najnovijim naslovima domaćih i stranih autora, kao i stručnim publikacijama.

U cilju popularizacije knjige i Ustanove organizujemo razne programske aktivnosti književno-poetske večeri, izložbe novih naslova i slika, susrete sa čitaocima, tribine, kreativne radionice i posjete biblioteci i muzeju .

Naša ustanova ima bogatu muzejsku zbirku. Stalna izložbena postava se redovno održava a naši sugrađani i gosti istu mogu svakodnevno posjetiti. Pored stalne, Ustanova organizuje i tematske izložbe, tribine te stručna predavanja kako bi sugrađane i goste podsjetili na bogato kulturno-istorijsko naslijeđe grada Zvornik.

JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik je svojim radom dobila staus kulturnog i informativnog centra lokalne zajednice i regije kao i okruženja.

O tome svjedoče i brojna priznanja od kojih su najznačajnija Povelja Đorđe Pejanović za najbolju biblioteku u Republici Srpskoj za 2010. godinu dobijena od Društva bibliotekara Republike Srpske kao i Povelja Stanko Nikolić dobijena od skupština grada Zvornik za izuzetan doprinos u oblasti kulture i kulturno istorijskog naslijeđa.

JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik ima svoju fejsbuk stranicu  (https://www.facebook.com/narodnabiblioteka.zvornik)  koja omogućava uvid u aktuelnosti i aktivnosti u biblioteci i muzejskoj zbirci putem obavještenj, tekstova i fotografija.

Radno vrijeme JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik  je, svakim radnim danom, od 7 do 19 časova, subotom od 8 do 13 časova.

By